UPDATE | Fost șef al Poliției Rutiere în anii ‘90, care dirija minerii veniți în Capitală, acuzat că a vrut să scape un șofer băut de dosarul penal. DNA a cerut arestarea lui Ion Șoricică, instanța a decis cercetarea în libertate

UPDATE | Fost șef al Poliției Rutiere în anii ‘90, care dirija minerii veniți în Capitală, acuzat că a vrut să scape un șofer băut de dosarul penal. DNA a cerut arestarea lui Ion Șoricică, instanța a decis cercetarea în libertate
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 05/10/2022, 11:22
Actualizat: 05/10/2022, 17:44

Avocatul Ion Șoricică, fost șef al Poliției Rutiere din Capitală, a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar de corupție. În același caz a fost reținut și Ion Joe Stoica, ex-subaltern al lui Șoricică și unul dintre șefii Biroului Accidente Ușoare din București în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Cei doi sunt acuzați de trafic de influență. Miercuri, Ion Șoricică și Ion Joe Stoica au fost duși în fața magistraților Curții de Apel București, procurorii DNA solicitând plasarea lor în arest preventiv.

UPDATE: Curtea de Apel București a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a avocatului Ion Șoricică și a Ion Joe Stoica, comisar șef de poliție, fost șef la Brigada Rutieră București, considerând că solicitarea anchetatorilor este ”nefondată”.

Instanța a dispus ca Șoricică și Stoica să fie cercetați sub control judiciar pentru faptele de care sunt acuzați.

”Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Șoricică Ion şi Stoica Ion-Joe, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 05.10.2022 și până la data de 03.12.2022, inclusiv”, se arată în decizia Curții de Apel București.

În timpul în care se vor afla sub control judiciar, Șoricică și Stoica au interdicție să părăsească țara și sunt obligați să se prezinte săptămânal la Poliție pentru verificarea respectării obligațiilor stabilite de instanță, să anunțe dacă își schimbă locuința, dar și să meargă la DNA sau la instanță de fiecare dată când vor fi chemați.

În urma deciziei instanței, avocatul Ion Șoricică și ofițerul de Brigada Rutieră vor fi eliberați din Arestul Poliției Capitalei, unde au fost duși marți, după ce procurorii i-au reținut pentru 24 de ore.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă, putând fi contestată de procurorii DNA și de cei doi foști șefi din Poliția Rutieră la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cine a fost Ion Șoricică

Cu 23 de ani în urmă, mai exact în 12 iunie 1999, cotidianul Evenimentul zilei publica pe prima pagină o fotografie care îl înfățișa pe şeful Brigăzii de Poliţie Rutieră din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, colonelul Ion Şoricică, dirijând minerii sosiți în Bucureşti în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990.

Informațiile proveneau de la IICCMER. Această fotografie, plus o serie de investigaţii jurnalistice legate de implicarea lui Ion Şoricică şi a fiului său în traficul cu autoturisme furate, au dus la destituirea sa din fruntea Poliției Rutiere a Capitalei.

Ministerul de Interne l-a dat jos din funcție în 19 ianuarie 2000, iar Șoricică a fost pus la dispoziția altor structuri din IGPR.

Comunicat DNA: acuze de trafic de influență și complicitate

În prezent, Ion Șoricică este un renumit avocat, nume foarte cunoscut în Baroul București.

Într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție arată că Secția de combatere a corupției a dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 octombrie 2022, a inculpaților:

  • STOICA ION-JOE, comisar-șef de poliție, fost șef al Biroului Accidente Rutiere Soldate cu Victime din cadrul Brigăzii Rutiere București, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență,
  • ION ȘORICICĂ, avocat în cadrul Baroului București, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență”.

În ordonanțele procurorilor se mai arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada 08 ianuarie 2022 – prezent, inculpatul Stoica Ion-Joe, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi pretins și a primit de la o persoană cercetată pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice având o alcoolemie peste limita legală, suma de 3.000 de euro.
În schimbul banilor, ofițerul de poliție ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor colegi de serviciu și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună față de persoana cercetată o soluție de clasare.

Mai mult, inculpatul Stoica Ion-Joe i-ar fi pus la dispoziție persoanei respective “o rețetă” ce cuprindea aspectele pe care aceasta trebuia să le declare astfel încât la efectuarea unui calcul retroactiv al alcoolemiei rezultatul să fie unul inferior limitei care atrage răspunderea penală.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 05 octombrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția