VIDEO | Fostul bodyguard personal al lui Putin, numit în funcția de ministru (DOCUMENTAR)

Publicat: 27/05/2022, 09:00

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a promovat fostul bodyguard personal în functia de ministru al Urgențelor în Rusia. Astfel, Alexander Kurenkov devine al șaselea bodyguard al președintelui Rusiei care a fost numit într-o poziție înaltă a Guvernului rus.

Despre el nu se știu foarte multe. Acesta mai este poreclit și „bărbatul fără chip”, tocmai din această cauză. Se spune că Kurenkov a fost în serviciile  secrete FSB și în FSO, un serviciu responsabil pentru paza oficialilor de rang înalt.

Actualul ministru a fost însă profesor de școală, dar a fost surprins în mai multe fotografii păzindu-l pe Putin în timpul mai multor vizite oficiale.

„Putin îl știe personal foarte bine. Și această alegere înseamnă că, potrivit șefului statului, calitățile personale și profesionale ale lui Kurenkov îi vor permite să servească în această funcție”  a spus purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitry Peskov.

Kurenkov „a lucrat ca adjutant principal al lui Putin” și a fost directorul adjunct al Gărzii Naționale din Rusia, care răspunde direct președintelui Rusiei. De-a lungul timpului, el a fost promovat ca maior-general, iar acum va avea în grijă problemele ce țin de incendii de pădure și furtuni, inundații și va deține un portofoliu cheie al securității Rusiei.

Alexander Kruenkov are 49 de ani. În schimb, luna și ziua lui de naștere nu au fost dezvăluite niciodată. Nu se știe absolut nimic nici despre familia sa.

Nominalizarea sa urmează să fie aprobată de Parlamentul rus, dominat de Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin.   Postul de ministru pentru Situaţii de Urgenţă este considerat a fi unul de profil înalt în Rusia.

Actualul ministru al Apărării, Serghei Şoigu, şi-a făcut un nume activând iniţial în guvern ca deţinător al acestui post. Nu este clar dacă Putin îl consideră pe Kurenkov drept un posibil succesor.

Înainte ca Alexander Kurenkov să primească această funcție, cel care a ocupat-o a fost Evgheni Zinitcev, tot bodyguard al liderului de la Kremlin. Acesta a avut o moarte tragică în urmă cu un an. În vârstă de 55 de ani, acesta a murit încercând să salveze o persoană în timpul unui exercițiu de protejare a zonei arctice.

Zinitcev „se afla pe marginea unei stânci cu un operator video care a alunecat şi a căzut în apă”, a precizat pe canalul său de Telegram Margarita Simonian, redactor-şef al postului de televiziune pro-Kremlin RT.

„Nimeni nu a avut timp să înţeleagă ce se întâmplă în momentul în care Zinitcev a sărit în apă după bărbatul care a căzut şi s-a lovit de stânci”, a mai spus ea.

Moartea sa a fost primul caz din istoria Rusiei post-sovietice de moarte a unui ministru federal în exercițiu.

Condoleanțe au fost transmise de președintele Putin și, colegii săi din cabinet, cum ar fi Serghei Șoigu și Serghei Lavrov, dar și personalități străine precum prim-ministrul armean Nikol Pașinian, președintele sârb Aleksandar Vučici și ministrul israelian de externe, Yair Lapid. La 9 septembrie, printr-un decret al președintelui Rusiei, Zinichev a primit titlul de Erou al Federației Ruse postum.

Ministru din 2018, oficialul şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în cadrul diferitelor servicii de securitate ruse, în special în serviciul însărcinat cu gărzile de corp ale preşedintelui Vladimir Putin, conform biografiei sale, care a fost publicată de agenţiile de presă ruse.

Zinichev a fost ofițer KGB din 1987 până în 1991 și membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. A lucrat la Oficiul Central al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, trecând de la ofițer operativ la șef al managementului regional.

În 1991, s-a alăturat Serviciului Federal de Securitate. Din 2006 până în 2015, Zinichev a lucrat în securitatea personală a Serviciului de Securitate Prezidențial, însoțindu-l pe președintele rus Dmitri Medvedev și pe prim-ministrul Vladimir Putin în călătorii de lucru.

În fotografiile de arhivă ITAR-TASS , în această perioadă, el era menționat drept „ofițer FSO” sau „ofițer FSB”, peste tot în imediata apropiere a lui Putin. În 2014, a fost numit șef adjunct al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

În iunie 2015, Zinichev a fost numit șef al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în regiunea Kaliningrad, înlocuindu-l pe Alexander Kozlov în această funcție.

La 28 iulie 2016, pe fondul celei mai mari rotații de personal din 2016, președintele Putin l-a numit pe Zinichev guvernator interimar al regiunii Kaliningrad.

În timpul primei sale conferințe de presă, care a durat 49 de secunde, el a indicat că prioritatea sa a fost atragerea de investiții în regiunea Kaliningrad și stabilizarea situației socio-economice.

La 6 octombrie 2016, a demisionat din funcția de guvernator al regiunii Kaliningrad din cauza „împrejurărilor familiale”. A fost în funcție timp de 70 de zile. Succesorul său a fost Anton Alikhanov. La 7 octombrie 2016, Zinichev a fost numit director adjunct al FSB. În aceeași lună, i s-a conferit gradul de general locotenent.

La 17 mai 2018, prim-ministrul Medvedev l-a nominalizat pe Zinichev pentru postul de șef al Ministerului Situațiilor de Urgență al Rusiei, în locul lui Vladimir Puchkov. Putin a aprobat alegerea premierului și a aprobat un nou cabinet cu Zinichev ca ministru al situațiilor de urgență.

Prin decretul lui Putin din 28 mai 2018, acesta a fost inclus în Consiliul de Securitate al Federației Ruse. În decembrie 2018, Zinichev a fost promovat la gradul de general-colonel în funcția de ministru al situațiilor de urgență.

La 15 ianuarie 2020, el a demisionat ca parte a cabinetului, după ce președintele Vladimir Putin a rostit discursul prezidențial la Adunarea Federală, în care a propus mai multe amendamente la constituție. A fost repus în funcție la 21 ianuarie 2020.

Putin a promovat mai mulţi foşti bodyguarzi în funcţii de stat

  • Aleksei Diumin, în vârstă de 49 de ani, este guvernator al regiunii Tula.
  • Dmitri Mironov, în vârstă de 53 de ani, este acum asistent al lui Putin după ce a activat o perioadă ca guvernator al regiunii Iaroslavl.
  • Serghei Morozov, în vârstă de 49 de ani, a fost guvernator al regiunii Astrahan, dar s-a întors între timp în serviciile secrete cu gradul de general-maior.
  • Generalul Viktor Zolotov, în vârstă de 68 de ani, este şeful Gărzii Naţionale. Înainte de a-l servi pe Putin, a lucrat pentru primul preşedinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elţîn.
Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee