Fostul primar din Jilava scapă de închisoare, după ce s-au PRESCRIS faptele. Instanța a dispus confiscarea sumelor obținute din mită

Fostul primar din Jilava scapă de închisoare, după ce s-au PRESCRIS faptele. Instanța a dispus confiscarea sumelor obținute din mită
Fostul edil din Jilava, Adrian Mladin/ Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 08/05/2023, 19:06

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, luni, încetarea procesului faţă de fostul primar din Jilava Adrian Mladin, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Instanţa a dispus, totodată, confiscarea de la fostul edil a sumei de peste 1 milion de euro. Decizia CAB este definitivă.

Magistraţii au hotărât că în cazul lui Adrian Mladin a intervenit prescripţia răspunderii penale pentru toate infracţiunile pentru care era judecat.

„În temeiul art.396 alin.6 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit.f Cod procedură penală, art.154 alin.1 alin.1 lit.c Cod penal cu aplicarea art.5 Cod penal dispune încetarea procesului penal față de inculpatul Mladin Adrian pentru savarsirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, prevazuta de art.289 Cod penal cu aplicarea art.35 Cod penal (2 acte materiale corespunzătoare pct.II.1.1 din rechizitoriu ),întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale”, se arată în minuta instanței din 8 mai 2023.

Aceeaşi decizie a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti şi în cazul lui Marian Constantin.

Instanța a dispus și confiscarea sumelor de bani obținute de fostul edil în urma infracțiunilor de luare de mită.

„Conform art.289 alin.3 Cod penal dispune confiscarea de la inculpatul Mladin Adrian a sumelor de bani care au făcut obiectul infracţiunilor de luare de mită, respectiv: 100 000 euro ( pct. II.1.1), 65 000 euro (pct. II.1.2), 200 000 euro (pct.II.2.1), 106.318 lei (pct.II.2.2), 102.500 lei (pct.II.2.3), 345 795 euro (pct.II.2.4), 90.000 lei (pct.II.2.5), 50.000 euro (pct.II.2.6), 400.000 lei, 27.000 euro (pct.II.2.7), 857.840 lei, 107.230 lei (pct.II.2.8), 401.883 lei (pct.II.2.9), 15.000 lei (pct.II.2.10), 5.063 lei (pct.II.2.11), 50.000 euro (pct.II.2.12) şi 98.044, 40 lei (pct.II.2.13) – sumele exprimate în euro vor fi confiscate în echivalentul în lei, la cursul BNR la data punerii în executare a măsurii confiscării”, se arată în minuta instanţei.

Decizia CAB este definitivă.

DNA l-a trimis în judecată pe fostul primar din Jilava Adrian Mladin, în anul 2017, pentru trei infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (două acte materiale, respectiv 13 acte materiale), două infracţiuni de spălare de bani sub forma instigării (dintre care una în formă continuată) şi două infracţiuni de fals intelectual sub forma participaţiei improprii (dintre care una în formă continuată). În același dosar, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată şi a unui administrator al unei societăţi comerciale, Marian Constantin, aflat în libertate, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual.

Conform rechizitoriului, în perioada 2008-2011, Adrian Mladin, atunci primar al comunei Jilava şi preşedinte al Comisiei Locale de Aplicare a Fondului Funciar Jilava, punea presiune pe dezvoltatorii imobiliari, cerându-le mită în repetate rânduri, în unele situaţii fiindu-i complice administratorul unei societăţi comerciale, Marian Constantin.

Astfel, fostul primar ar fi pretins şi ar fi primit de la un antreprenor în domeniul construcţiilor care-şi desfăşura activitatea în comuna Jilava suma de 100.000 de euro, din care 50.000 euro în biroul edilului, precum şi contravaloarea unui apartament de trei camere, 65.000 euro. La cererea fostului primar, transferul celor 65.000 de euro a fost disimulat prin intermediul a două contracte succesive de vânzare-cumpărare fictive având ca obiect apartamentul respectiv.

”În ambele cazuri, inculpatul a condiţionat îndeplinirea atribuţiilor de serviciu (eliberarea unor documente – certificate fiscale, procese verbale de recepţie a lucrărilor etc.) de primirea mitei, invocând inclusiv posibilitatea blocării activităţii antreprenoriale derulate de omul de afaceri”, arăta DNA.

Într-o altă situaţie, Adrian Mladin ar fi pretins şi ar fi obţinut de la un alt om de afaceri 327.000 de euro şi 1.975.060 de lei, în mai multe tranşe, trei terenuri amplasate în comuna Jilava, dintre care două în suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi cu valoarea declarată de 106.318 de lei, respectiv 102.500 de lei, iar cel de-al treilea teren în suprafaţă de 69.159 de metri pătraţi, cu valoarea declarată de 453.640 de lei.

”Remiterea acestor bunuri imobile a fost disimulată, şi la solicitarea edilului, prin intermediul unor tranzacţii notariale fictive, în final acestea ajungând la inculpatul Constantin Marian (om de afaceri a cărui firmă derula afaceri cu Primăria Jilava) sau la firme agreate de inculpatul Mladin Adrian”, au precizat la acel moment reprezentanţii DNA.

Valoarea totală a sumelor şi bunurilor obţinute de Adrian Mladin se ridică la 1.090.500 de euro. Astfel, s-a dispus măsura sechestrului asupra unor imobile care aparţin fostului primar şi administratorului societăţii comerciale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern