FOTO | Cum arată Vama Siret în a treia zi de la izbucnirea războiului în Ucraina

FOTO | Cum arată Vama Siret în a treia zi de la izbucnirea războiului în Ucraina
Sursa foto - caracter ilustrativ: Guvernul României
Publicat: 26/02/2022, 16:13
Actualizat: 26/02/2022, 16:56

Mii de oameni au fugit din calea războiului din Ucraina, în special femei și copii, iar unii dintre ei au intrat în România pentru a se refugia din fața invaziei ruse. Prin Vama Siret intră în permanență persoane care vor doar să se simtă în siguranță.

Cei mai mulți dintre ei vor să ajungă în alte state ale Uniunii Europene, România fiind doar un popas scurt. În Vama Siret se află forțele de ordine din România.

De la începerea conflictului din Ucraina, 54 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Aceștia beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Sursa citată a precizat că pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

În plus, refugiații pot beneficia și de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

A treia zi de război

Este a treia zi în care locuitorii din Kiev se trezesc în zgomotul exploziilor și al focurilor de armă. Sâmbătă dimineața, trupele ruse au avansat spre oraș, după două zile de lupte la periferia capitalei Ucrainei.

Guvernul de la Kiev spune că luptele au pornit deja pe străzile capitalei Ucrainei. Anunțul vine la câteva ore după ce președintele Volodimir Zelenski a spus că rușii vor asalta orașul.

„În primele ore ale zilei de sâmbătă, videoclipuri de la martori oculari arată explozii care au loc într-o zonă de la nord-vest de Kiev. În zonă există o bază militară. Echipele CNN din capitală au raportat, de asemenea, că au auzit explozii puternice în vestul și sudul orașului. La scurt timp după aceea, Serviciul de Stat al Comunicațiilor Speciale al Ucrainei a declarat că au loc ciocniri și într-o suburbie de est”, se arată în relatarea live a CNN.

Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful Statului Major al Armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

„NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să trimită un semn foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţe în România”, a declarat generalul Burkhard, într-un interviu acordat Radio France Internationale şi France 24.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult