FOTO | Imagini din satelit cu trupele rusești care se adună la granița cu Ucraina

FOTO | Imagini din satelit cu trupele rusești care se adună la granița cu Ucraina
Sursă foto: Business Insider/ Maxar Technologies
Publicat: 07/12/2021, 11:59

Noi fotografii din satelit publicate de Business Insider arată forțe armate rusești adunate în locații strategice din vestul Rusiei, lângă granița cu Ucraina și într-un loc din Crimeea, pe fondul zvonurilor că Rusia va invada țara vecină.

Imaginile, pe care Insider le-a obținut de la Maxar Technologies, arată trupe tactice de luptă rusești, inclusiv personal și echipamente, cum ar fi tancuri, artilerie și transportoare blindate, aflate în zona Pogonovo și Yelnya în Rusia și Novoozernoye în Crimeea. Imaginile au fost făcute în luna noiembrie.

După ce exercițiile militare din primăvară în apropierea Ucrainei au declanșat semnale de alarmă, tensiunile s-au diminuat pentru o vreme. Dar situația a escaladat în zonă după ce un număr semnificativ de trupe rusești a fost observat la câteva sute de mile de granița cu Ucraina, la începutul lunii trecute.

Sursă foto: Business Insider/ Maxar Technologies

Pe fondul unui val de rapoarte despre adunarea de trupe rusești, oficialii americani de la Departamentului de Stat și Pentagon au caracterizat public activitatea rușilor drept „neobișnuită” și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de transparență a Rusiei cu privire la motivele creșterii numărului de trupe.

Spre sfârșitul lunii noiembrie, Bloomberg a raportat că SUA sunt îngrijorate cu privire la posibilitatea unei invazii, după ce au apărut informații care indică faptul că Rusia poziționează forțe pentru o posibilă invazie multidirecțională în Ucraina, cu aliați și parteneri din Europa.

Sursă foto: Business Insider/ Maxar Technologies

„Nu aș minimiza asta”, a declarat Jeffrey Edmonds, fost analist militar CIA și expert în Rusia la CNA. „Adunarea de trupe este destul de semnificativă”. „Cred că trebuie întotdeauna să presupuneți că este o posibilitate reală”, a spus Jim Townsend, fost oficial al Pentagonului și al NATO, expert în securitate la Centrul pentru Noua Securitate Americană.

Rapoartele arată că Rusia ar putea invada Ucraina cu 175.000 de soldați la începutul lui 2022

Oficialii administrației Biden au dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute că informațiile lor indică faptul că Rusia ar putea invada la începutul anului viitor cu o forță de 175.000 de soldați, potrivit mai multor rapoarte.

Un oficial a spus că „planurile rusești arată o ofensivă militară împotriva Ucrainei la începutul anului 2022, cu o scară de forțe de două ori mai mare decât cea observată în primăvara trecută”. „Planurile implică o mișcare extinsă cu aproximativ 175.000 de soldați, împreună cu arme, artilerie și echipamente”, a spus oficialul de la Casa Albă, explicând în continuare că SUA estimează că „jumătate dintre aceste unități sunt deja în apropierea graniței cu Ucraina”.

Biden va discuta marți cu Putin

Deși Rusia a negat că are planuri de invadare, mișcarea trupelor vine după ce Rusia și-a exprimat frustrarea față de ceea ce consideră a fi o lipsă de respect pentru „liniile roșii” ale țării, activitatea NATO, înclinațiile pro-occidentale ale Ucrainei și obstacolele politice din Ucraina care nu convin intereselor rusești.

„Nu accept liniile roșii ale nimănui”, a declarat vineri președintele Joe Biden reporterilor, adăugând că probabil că SUA ar trebui să aibă o discuție lungă cu Putin despre activitățile din ultima vreme.

Casa Albă a anunțat în weekend că cei doi lideri vor discuta marți.

În ceea ce privește posibilia invazie a Ucrainei, „nu știm dacă președintele Putin a luat decizia de a invada”, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat Anthony Blinken. Dar, a adăugat secretarul, „știm că el poate face acest lucru în scurt timp, dacă decide asta”.

„Deci, în ciuda incertitudinii cu privire la intenție și la timp, trebuie să ne pregătim pentru toate situațiile neprevăzute în timp ce lucrăm pentru a ne asigura că Rusia se întoarce din drum”, a spus el. Blinken a avertizat, la un eveniment NATO, de „consecințe grave” în cazul invadării Rusiei.