FOTO| Versurile tulburătoare scrise la mormântul lui Ion Caramitru: „Jeliți târziu, abia la moarte”

FOTO| Versurile tulburătoare scrise la mormântul lui Ion Caramitru: „Jeliți târziu, abia la moarte”
Foto: Florin Ghioca/Facebook
Publicat: 13/09/2021, 11:15
Actualizat: 13/09/2021, 12:22

Actorul Ion Caramitru a fost condus, vineri, pe ultimul drum de mai bine de o sută de oameni, personalități ale culturii românești, dar și de simpli cetățeni. La trei zile de la înmormântarea marelui actor, locul de veci din Cimitirul Bellu este plin de coroane și candele aprinse.

Oameni simpli care nu l-au cunoscut personal, dar l-au admirat pe scena teatrului sau în filme, se opresc să aprindă o lumânare în fața mormântului de pe Aleea Actorilor.

A fost un actor extraordinar, o voce puternică și un om de mare caracter. L-am admirat mereu pentru curaj și devotament. I-am văzut filmele și de multe ori mergeam la teatru ca să-l văd”, ne-a spus Ioana Marinescu, una dintre doamnele care au venit să-i aprindă o lumânare.

Versurile de la mormântul lui Ion Caramitru

Printre zecile de coroane de la mormântul lui Ion Caramitru, sunt scrise și versurile poetului Grigore Vieru, scriitorul român născut dincolo de Prut.

Se duc artiştii-n altă soarte,
Se duc săraci şi princiari,
Jeliţi târziu, abia în moarte,
Se duc artiştii cei mai mari.

Văzându-i, în sfârşit, în moarte,
A spus cu slavă Dumnezeu:
„Voi de n-aveţi de ei nevoie,
Îi iau la mine-n ceruri eu.”
Mai suntem dezbinaţi,
Mai suntem dezbinaţi.
Păcat mai vechi la fraţi!
Voi cum vă împăcaţi,
Voi cum va împăcaţi,
Voi, cei în cer plecaţi?

Grigore Vieru – Se duc artiștii, 19 aprilie 2003

M-am apropiat de el extrem de mult, pornind de la simțirea lui românească autentică și dorința extraordinară de a reveni acasă, la casa românească a ființei noastre. (…) Apoi a venit 1989, iar întâlnirile au devenit mai dese”, rememora actorul Ion Caramitru despre poetul din Republica Moldova, Grigore Vieru.

În apropierea locului de veci al actorului sunt înhumați și actorii Ștefan Radof, decedat în 2012, și Dorin Varga, decedat în anul 1994. Tot în proximitate se află mormântul regretatei Laura Stoica, care a pierit în 2006, într-un teribil accident de mașină, împreună cu iubitul ei.

Ion Caramitru a murit în 5 septembrie, la Spitalul Elias din București, unde era internat de mai multe săptămâni.


Citește și „Te iubesc, tată! Nemuritor pentru mine”. Ultimul drum al lui Ion Caramitru, în ropote de aplauze și salve de pușcă (FOTOREPORTAJ)

Citește și „Ne-a spus că vrea să fie înmormântat cu această insignă”. Mărturii emoționante despre Ion Caramitru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase