„Ne-a spus că vrea să fie înmormântat cu această insignă”. Mărturii emoționante despre Ion Caramitru

„Ne-a spus că vrea să fie înmormântat cu această insignă”. Mărturii emoționante despre Ion Caramitru
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Ion Caramitru, condus pe ultimul drum. Marele actor va fi înmormântat pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu / Sursă foto: ADRIAN PICLISAN / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 08/09/2021, 16:27
Actualizat: 09/09/2021, 15:25

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a vorbit în exclusivitate pentru Gândul.ro despre ceea ce a însemnat  Ion Caramitru, atât ca actor și regizor, cât și ca revoluționar. Acesta a mărturisit că actorul își dorea să fie înmormântat cu insigna Societății Timișoara.

În 2010, Ion Caramitru a fost laureat al premiului Speranța și membru de onoare al Societății Timișoara, asociație care s-a născut în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989. Atunci actorul a primit și insigna pe care a purtat-o cu mândrie toată viața.

Pe lângă faptul că a fost un „regizor și actor cu un talent desăvârșit”, Ion Caramitru rămâne și un „reper de moralitate și un om cu coloană vertebrală”, mărturisește Florian Mihalcea pentru Gândul.

În 2018, Ion Caramitru și Florian Mihalcea au fost numiți în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Dorința lui Ion Caramitru

Ne-am sfătuit ce să facem în această privință împreună. În octombrie 2019 am fost numiți în consiliul de conducere al Institutului Revoluției Române, din care inițial fusesem eliminați pentru că făceam parte, de fapt, din ”Asociația Revoluționarilor Fără Privilegii”, asociație înființată de Ion Caramitru și Radu Filipescu pentru cei care au refuzat certificatul de revoluționar”, spune Mihalcea.

Ion Caramitru a purtat insigna Societății Timișoara cu consecvență. El și-a trecut și în CV apartenența la Societatea Timișoara. S-a simțit întotdeauna onorat de faptul că reprezintă un simbol pentru orașul Revoluției. Întâmplarea face că, la un moment dat, ne-a mărturisit că vrea să fie înmormântat cu această insignă. Ceea ce pentru noi a însemnat foarte mult.

Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara

Caramitru, primul care a vorbit în direct, la Revoluție

Ion Caramitru a fost cel care a deschis prima transmisie live a Televiziunii Române din timpul Revoluției din decembrie 1989.

Pe 22 decembrie, 1989, la ora 12:51, a fost prima transmisiune în direct a Televiziunii Române Libere. Actorul Ion Caramitru şi poetul Mircea Dinescu sunt primii care iau cuvântul.

„Am ajuns acolo (la TVR, n.r.) plecând cu o mare de oameni din zona Pieţei Romane, unde fusese un blocaj făcut de taburi, sub conducerea unui maior, care mă implora să plec de acolo, pentru că eram acolo de 48 de ore. Eu întrebam de ce. «Pentru că o să primim ordin să se tragă şi nu o să avem încotro». Toată zona era plină de tineret (…) În spate, erau trei rânduri de soldaţi”, spunea Caramitru.

Ion Caramitru a murit în cursul zilei de duminică. Actorul de 79 de ani era internat de aproximativ o lună la Spitalul Elias din București.

Actorul era director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER). Zilele acestea, trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.


Citește și VIDEO| Un ultim omagiu la Teatrul Național, la despărțirea de Ion Caramitru: „Vocea lui mi s-a întipărit adânc în memorie”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Claudia Pătrășanu a cedat nervos 😲 Artista i-a deschis proces în instanță lui Gabi Bădălău:...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Un bărbat care a stat 22 de ani la închisoare a evadat chiar în ziua...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar!
2.450 euro pe mp, preţul mediu al unui apartament nou în Cluj. Comparaţie cu Bucureşti...
Anvelopele reșapate sau cauciucuri noi dar ieftine? Care sunt mai bune și ce diferență de...
Curs valutar BNR pentru 25 septembrie 2023: Ce valoare a atins luni euro, dolarul, francul...
O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
Cel mai nou cuplu din showbiz! I-am prins împreună 😁 Ex-soția unui politician celebru, noapte...
SEMNELE care ANUNȚĂ un divorț! Dacă femeia face așa, ESTE CLAR că nu mai e...
HALEP E NEVINOVATĂ! I-au răsturnat verdictul
Dragnea, de urgență la spital. Probleme mari pentru fostul lider PSD
O femeie a amestecat 3 ingrediente banale și ieftine din casă și a obținut cea...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...