Frank Borman, comandantul Apollo 8, care a condus primul echipaj pe orbita LUNII, a murit la 95 de ani

Frank Borman, comandantul Apollo 8, care a condus primul echipaj pe orbita LUNII, a murit la 95 de ani
Frank Borman, comandantul Apollo 8, care a condus primul echipaj pe orbita LUNII, a murit la 95 de ani - Foto: Profimedia images
Publicat: 10/11/2023, 08:44

Frank Borman, astronautul NASA care a comandat misiunea Apollo 8, prima misiune cu echipaj care a orbitat în jurul Lunii și s-a întors în siguranță pe Pământ, a murit la 7 noiembrie la un centru medical din Billings, Mont. Avea 95 de ani.

Cauza a fost un accident vascular cerebral, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei, Jim McCarthy. Borman, care locuia într-o comunitate de pensionari din Billings, a murit la o săptămână după colegul său, astronautul Ken Mattingly, care a ajutat la aducerea acasă a misiunii Apollo 13 în urma unei explozii la bordul navei.

Frank Borman a devenit cel mai în vârstă fost astronaut american în viață, după moartea în 2016 a lui John Glenn, unul dintre cei șapte astronauți inițiali din programul Mercury al NASA.

După ce a absolvit aproape de primul loc în clasa sa de la Academia Militară a SUA, dl Borman a devenit pilot de încercare al Forțelor Aeriene pentru avioane de luptă supersonice. Odată a refuzat să se ejecteze dintr-un avion de vânătoare F-104 al cărui motor a cedat la o viteză dublă față de cea a sunetului, reușind în schimb să stabilizeze avionul până când acesta și-a recăpătat puterea. A primit un premiu pentru siguranța zborului.

„Cu o ironie delicioasă”, a scris în memoriile sale din 1988, „Countdown”, „au acordat premiul și unui alt pilot pentru că nu și-a repornit motorul în aproape aceleași circumstanțe. În schimb, el a sărit cu parașuta, iar anchetatorii au descoperit că, dacă ar fi repornit motorul, ar fi aruncat avionul în cinci milioane de bucăți”.

În 1962, Borman a fost unul dintre cei nouă bărbați selecționați pentru cel de-al doilea corp de astronauți al NASA și a fost pilotul comandant a două misiuni NASA care au pus bazele esențiale pentru aselenizarea din 1969.

În timpul zborului Gemini 7 din decembrie 1965, el și astronautul James A. Lovell Jr. au stabilit un record de anduranță în spațiu. Au petrecut două săptămâni inconfortabile pe orbita Pământului în ceea ce Borman a descris mai târziu ca fiind o capsulă de mărimea „scaunului din față al unui Volkswagen”.

Sub monitorizare medicală non-stop, bărbații au suportat plictiseala, căldura și condițiile insalubre, împărțind chiar și o periuță de dinți pentru o parte din misiune. Lovell a glumit după aceea că el și Borman au decis să se logodească.

În spațiu, Gemini 7 s-a apropiat la doi metri de Gemini 6 cu echipaj, demonstrând că NASA putea efectua manevrele de întâlnire necesare în misiunile lunare. Până la experimentul medical pe orbită al lui Borman și al lui Lovell, istoricul spațial Andrew Chaikin a declarat într-un interviu, NASA nu era sigură că oamenii ar putea supraviețui unei călătorii atât de lungi în spațiu.

Borman și Lovell au fost recompensați cu roluri de conducere pe Apollo 8. Misiunea fusese planificată să orbiteze în jurul Pământului, dar rapoartele serviciilor de informații conform cărora sovieticii pregăteau o misiune cu echipaj în jurul Lunii au determinat NASA să își schimbe planul, trimițându-i pe dl Borman, Lovell și pe colegul de echipaj William Anders la peste 230.000 de mile de Pământ și să orbiteze de 10 ori în jurul Lunii.

A fost un pariu îndrăzneț pentru agenția spațială și pentru cei trei astronauți, care au devenit primii oameni care au părăsit câmpul gravitațional al Pământului și primii care au orbitat în jurul Lunii. Anders a realizat o fotografie emblematică, cunoscută sub numele de „Răsăritul Pământului”, care arată zorii planetei deasupra orizontului lunar, potrivit washingtonpost.com.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului