Gabriel Oprea, achitat în dosarul privind maşina de lux cumpărată de DIPI pentru protecţia demnitarilor şi folosită de el când era ministru de Interne

Gabriel Oprea, achitat în dosarul privind maşina de lux cumpărată de DIPI pentru protecţia demnitarilor şi folosită de el când era ministru de Interne
Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 18/11/2021, 14:21
Actualizat: 18/11/2021, 14:39

Gabriel Oprea a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul privind achiziţionarea de către DIPI a unei maşini de lux pentru protecţia demnitarilor, dar care a fost folosită de el, când era vicepremier și ministru de Interne în Guvernul Ponta.

Prima decizie în dosarul lui Gabriel Oprea vine după cinci ani și șase luni de judecată și 50 de termene la instanța supremă.

Instanța a dispus achitarea atât pentru Gabriel Oprea, pe care procurorii l-au acuzat de abuz în serviciu, cât și pentru foştilor şefi ai Direcției Generale de Protecție Internă (fostul Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – DIPI), Gheorghe Nicolae și Nelu Zărnică, judecați pentru complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri.

Cei trei judecători din complet au mai decis ridicarea sechestrului de pe bunurile lui Gabriel Oprea, Gheorghe Nicolae și Gabriel Nicolae Pavel. Pe bunuri ale acestora în valoare de 410.000 de lei sunt puse de procurori sechestre din 2016, când au fost acuzați în dosarul ”Limuzina”.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de procurori la Completul de cinci judecători al ICCJ.

DIPI a cumpărat un Audi A8 de peste 400.000 de lei

În mai 2016, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gabriel Oprea, la acel moment senator, pentru un abuz în serviciu din perioada în care a fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne.

Alături de el au fost deferiți justiției foștii șefi ai DIPI Nicolae Gheorghe și Nelu Zărnică, Gabriel Nicolae Pavel, fost șef al Serviciului Juridic, și Marian Dănuț Iacob, șeful unei structuri administrative.

Dosarul a fost numit de presă „Limuzina” şi a vizat inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, în valoare de 410.000 de lei. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită de Gabriel Oprea, cât a fost ministru de Interne.

”În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție”, au scris procurorii DNA în rechizitoriu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase