VIDEO | Gabriela Firea: Brățările de monitorizare pentru agresori reprezintă o necesitate. A fost prevăzut proiectul în bugetul pe 2022

Publicat: 23/12/2021, 21:13
Actualizat: 23/12/2021, 22:08

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat, joi la Antena 3, că în bugetul pe anul 2022 a fost prevăzut proiectul prin care se vor introduce brățări de localizare pentru agresori, în speranța că se va putea limita actele de agresiune împotriva femeilor și copiilor.

„Ar fi trebuie să ne implicăm mai devreme în acest proiect, dar am înțeles că nu au fost resurse. Ministrul de Interne este implicat în acest proiect. A fost introdus ca și prevedere în buget și acest proiect extrem de important – brățările de monitorizare a agresorilor – reprezintă deja o necesitate”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul a precizat că vor fi înființate mai multe locuințe ce vor avea adresa secretă, unde femeile care sunt agresate vor putea să fie adăpostite împreună cu copiii lor și vor beneficia de consiliere psihologică și de sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă, astfel încât să nu se mai simtă constrânse să rămână cu agresorul pentru că nu au venituri.

„Cred că puteam avea în țară mai multe locuințe care au adresa secretă, astfel încât să nu afle agresorii unde se află victimele”.

Firea a afirmat că în anul trecut au murit 75 de femei în urma violenței domestice, iar în acest an cica 40 de femei și-au pierdut viața din aceeași cauză.

„Anul trecut, au murit în România 75 de femei în urma bătăilor crunte aplicate de către soţ sau persoanele cu care formau un cuplu în acea perioadă, iar anul acesta aproape 40 de femei au decedat în urma bătăilor cumplite. Dacă s-ar fi aplicat mai de mult timp şi la noi acest principiu şi această acţiune – brăţara de monitorizare pentru agresor, astfel încât să nu se mai poată apropia de victimă, sunt convinsă că multe vieţi ale femeilor agresate ar fi fost salvate”, a afirmat Gabriela Firea, joi, la Antena 3.

Femeie, executată în plină stradă de fostul soț

Un bărbat şi-a împuşcat fosta soţie, joi, în plină stradă, în localitatea Vânju Mare, judeţul Mehedinţi, după care a încercat să se sinucidă. Crima a avut loc în fața unui magazin central din oraș.

Cei doi au fost căsătoriți în Italia, dar s-au despărțit. Loredana a părăsit peninsula și s-a întors în România, unde și-a refăcut viața și, împreună cu actualul iubit, avea o firmă de pompe funebre. Bărbatul nu a putut accepta ideea separării și a venit după ea în România.

Femeia, împușcată cu o armă interzisă în România

Acesta a împușcat-o pe Loredana în cap cu un pistol Bereta, o armă interzisă în România cu glonț letal, iar apoi și-a tras mai multe gloanțe în piept, în încercarea de a se sinucide.

La fața locului, a mers un echipaj de poliție, dar și un echipaj SMURD și unul de ambulanță.

„Echipajele medicale au constat că femeia a decedat, bărbatul fiind transportat la o unitate medicală, pentru acordarea de îngrijiri medicale”, menționează IPJ Mehedinți.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase