Gabriela Firea despre scumpirea căldurii în București: „Nu vom accepta așa ceva! Prețul va fi greu de suportat”

Gabriela Firea despre scumpirea căldurii în București: „Nu vom accepta așa ceva! Prețul va fi greu de suportat”
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 30/03/2022, 13:26

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj critic la adresa propunerii primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de dublare a prețului pentru gigacalorie plătit de bucureșteni.

Firea atrage atenția că o astfel de majorare va fi foarte greu de suportat de către locuitorii Capitalei și avertizează că PSD nu va accepta această propunere.

„Prețul căldurii în Capitală va fi greu de suportat de către bucureșteni. Noul preț propus este de aproape două ori și jumătate mai mare. Nu vom accepta! Primarul general trebuie să vină cu alte soluții, nu să-i împovăreze și mai mult de cetățeni.

Reforma sistemului de termoficare din București a «reușit»! Soluția găsită de Nicușor Dan este dublarea prețului și cere votul Consiliului General pentru asta.

Acum, bucureștenii plătesc aproape 143 de lei pentru gigacalorie. Propunerea lui Nicușor Dan este o creștere cu 140%, până la 347 de lei pentru gigacalorie. O familie care locuiește într-un apartament cu două camere și plătea până acum 250 de lei căldura pe o lună friguroasă, va plăti de acum aproape 600 de lei.

Nicușor Dan se dovedește, încă o dată, cinic! Nu-și asumă vreo majorare și lasă totul în seama consilierilor generali, indiferent de culoarea politică. Toți bucureștenii trebuie să știe că este propunerea sa de a mări prețul!”, a scris Gabriela Firea.

Gabriela Firea: Există riscul ca sistemul să intre în colaps

Fostul primar general mai spune că dacă această măsură va fi adoptată, există riscul ca bucureștenii să nu își poată achita facturile la încălzire, să adune datorii uriașe, fapt care să ducă la intrarea în colaps a sistemului de termoficare din Capitală.

Ea adaugă că Primăria Capitalei are datorii neplătite de aproape 600 de milioane de lei, subvenția nefiind achitată „nici măcar când prețul era suportabil”.

„Nicușor Dan nici nu pare interesat să achite datoriile, chiar dacă public pozează în cel mai corect și transparent edil. Și-au dat seama de abilitățile sale până și oamenii pe care i-a pus să conducă termoficarea din Capitală și care au cerut în mod repetat ajutor de la Guvern.

Nu mai vorbesc de marile lucrări de reparații pe care le tot anunță și care sunt, într-adevăr, o parte din soluție. S-a grăbit doar să semneze contractul pentru cele 300 de milioane de euro fonduri europene, după ce echipa Firea a muncit aproape trei ani la documentație. Dacă ar fi aceeași viteză și la înlocuirea conductelor, bucureștenii nu ar mai suferi atât de mult”, mai spune fostul edil.

Nicușor Dan spune că măsura este „absolut necesară”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, la începutul ședinței CGMB, că dublarea prețului la gigacalorie este absolut necesară.

„Un proiect extrem de important, majorarea tarifului suportat de către bucureşteni pentru gigacalorie, pentru care propunerea este 330 de lei. Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menţinerea sistemului de termoficare centralizat, care are beneficii importante în ceea ce priveşte mediul. Mă bucur că avem acordul majorităţii din Consiliul General pentru această majorare, care este, repet, absolut necesară”, a declarat Nicușor Dan la începutul ședinței CGMB.

Potrivit edilului, tariful nu a mai fost modificat din anul 2011.