GALERIE FOTO | Cu ce preț a fost vândut la licitație Renaultul Fuego GTS – 1983, cadoul familiei Elena și Nicolae Ceaușescu către fiica lor Zoia, cu prilejul căsătoriei acesteia

GALERIE FOTO | Cu ce preț a fost vândut la licitație Renaultul Fuego GTS - 1983, cadoul familiei Elena și Nicolae Ceaușescu către fiica lor Zoia, cu prilejul căsătoriei acesteia
Renault Fuego GTS – 1983 | Foto - Artmark
Publicat: 20/05/2022, 11:09
Actualizat: 20/05/2022, 11:13

Joi seara a avut loc licitația ”The Perfect Pair” – Licitație de Eleganță, organizată de Casa de Licitații Artmark, iar printre obiectele propuse colecționarilor s-a aflat și mașina pe care cuplul Ceaușescu a făcut-o cadou de nuntă fiicei lor, Zoia.

Prețul de pornire a fost de numai 500 de euro, însă – pe parcursul licitației – a crescut încetul cu încetul.

În descrierea autoturismului Renault Fuego GTS – 1983 de pe site-ul Casei de Licitații Artmark s-a precizat că mașina are o caroserie coupe, o capacitate cilindrică de 1647 cm3, putere 71 kW, motorul fiind unul pe benzină, iar transmisia.  Autoturismul cu ”istorie” în spate beneficiază și de închidere centralizată, plus geamuri cu acționare electrică.

Renault Fuego GTS – 1983 | Foto – Artmark

Un serviciu specializat al Securității s-a ocupat de achiziționarea mașinii

Renaultul Fuego GTS – 1983 a fost comandat la Uzinele Renault din Franța, fiind  cumpărată – cu ocazia căsătoriei Zoiei Ceauseșcu cu Mircea Oprean – de către părinții acesteia, Nicolae și Elena Ceaușescu, la data de 9 aprilie 1983.

De procurarea Renaultului Fuego GTS s-a ocupat un serviciu specializat al securității.

După Revoluția din 1989, automobilul a fost pus sub sechestru de către procuratura generală a României, Ceaușeștii fiind acuzat de ”subminarea economiei naționale”. Au trecut câțiva ani și – în luna octombrie 1996 – a fost emisă o ordonanță a procuraturii prin care s-a dispus ”încetarea urmăririi penale și restituirea bunurilor personale”.

Trebuie menționat că autoturismul Renault Fuego GTS – 1983  a fost folosit doar pentru deplasări în afara Bucureștiului, cuplul alegând pentru deplasarea în oraș un autoturism Dacia 1310, la rândul său un cadou de căsătorie oferit de către Nicolae și Elena Ceaușescu.

Potrivit specialiștilor, ”realizarea tehnică a autoturismului Renault Fuego s-a dovedit a fi una de excepție”, iar autoturismul a fost adjudecat, joi seara, în urma licitației, cu suma de 20.000 dee euro.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase