GALERIE FOTO | Se solicită lucrări de urgență la pasajul și planșeul de la Piața Unirii, care sunt extrem de degradate. „Sunt probleme structurale grave”

Publicat: 30/03/2022, 11:02

Consilierii social democraţi din Consiliul General al Municipiului București au propus, pentru o ședință extraordinară de miercuri, un proiect care vizează realizarea, în parteneriat cu Consiliul Local al Sectorului 4, a unor lucrări de consolidare şi modernizare a Pasajului Unirii şi a planşeului din zonă, care, în prezent sunt foarte degradate.

Proiectul de hotărâre, care urmează să fie dezbătut și votat în ședința convocată miercuri de PSD, presupune împuternicirea Consiliului Local al Sectorului 4 ca, în numele şi pentru Municipiul Bucureşti, să efectueze toate procedurile, achiziţiile şi operaţiunile, precum documentaţii, contractare, obţinere de finanţări, derulare a contractelor sau proceduri de licitaţie, în vederea realizării lucrărilor la Pasajul Unirii.

„Având în vedere că Piața Unirii și Pasajul Unirii sunt puncte intermodale de transport, care unesc mai multe sectoare ale Capitalei, siguranța rutieră și pietonală a spațiului este deosebit de importantă pentru toți locuitorii Municipiului București și nu numai.În acest sens, s-a constatat faptul că, în anii trecuți, Administrația Străzilor a expertizat atât Pasajul Unirii cât și planșeul din zona Unirii, respectiv zonele conexe și adiacente care împreună
asigură funcționalitatea și exploatarea în siguranță a acestui pasaj, constatându-se grave probleme stucturale, care necesită ample lucrări de consolidare și reabilitare, motiv pentru care proiectul de hotărâre propus are un caracter urgent, ce nu poate fi amânat”, se arată în referatul proiectului.

Planșeul de la Unirii este extrem de degradat

Anul trecut în luna martie, Gândul a publicat în exclusivitate imagini și informații despre planșeul de beton din Piața Unirii, pe sub care trece Râul Dâmbovița,  și care este într-o stare de degradare foarte mare, cu un risc seismic grad I.

Potrivit specialiștilor în construcții, care au verificat planșeul, acesta se poate prăbuși în cazul unui seism de intensitate medie, iar problema uriașă este că pe sub Dâmbovița (și pe sub planșeu) se află pasajul de la metrou, dintre Unirii 1 și Unirii 2. Pe de altă parte, pe deasupra planșeului este organizată circulația rutieră din Piața Unirii. Practic, la această structură trebuie să se intervină de urgență.

A trecut un an de la dezvăluirile Gândul, însă situația este aceeași, poate chiar mai gravă, și până în prezent nu s-a făcut absolut nimic pentru a se demara un proiect de reabilitare a planșeului.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase