Gândul Euro Industry SUMMIT | Ajay Aggarwal, LIBERTY: „Avem planuri revoluționare de a produce oțel verde la Galați”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Ajay Aggarwal, LIBERTY: Avem planuri revoluționare de a produce oțel verde la Galați
Publicat: 03/04/2024, 14:56

Într-un context european dificil, cu capacități de producție închise sau suspendate și cu locuri de muncă pierdute, LIBERTY Galați a menținut toți angajații și a plătit integral salariile, datorită sprijinului guvernamental primit. Mai mult, compania are planuri revoluționare pentru a trece la producția de oțel verde și de a deveni neutră în emisii de carbon până în 2030. Are însă nevoie de sprijin pentru acest demers, iar soluțiile au fost identificate și prezentate de Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa la LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați în cadrul “GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României”.

Datorită sprijinului guvernamental, capacitățile combinatului LIBERTY Galați funcționează la capacitate maximă, în condițiile în care la nivel european sunt reale probleme.

„Industria siderurgică europeană se confruntă în continuare cu dificultăți, cu o capacitate de 25 de milioane de tone de producție primară închisă sau suspendată și cu mii de locuri de muncă pierdute – dar nu la LIBERTY, compania noastră menținând toți angajații și plătind integral salariile. În România, situația s-a îmbunătățit pe termen scurt, datorită sprijinului guvernamental, iar LIBERTY Galați a repornit furnalul și laminoarele, operațiunile noastre funcționând la capacitate maximă. Însă, este important să ne orientăm către schimbarea pe termen lung și să devenim o companie verde”, a precizat Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa la LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați.

Acesta a precizat că există riscul ca Europa să înainteze cu două viteze, datorită alocării de fonduri între zona de Vest și cea Central-estică.

„În prezent, există o mare diferență în alocarea fondurilor în Europa de Vest versus Europa Centrală și de Est – astfel, pentru a contracara creșterea prețurile la energie, aproximativ 40 de miliarde de Euro au fost alocate companiilor din Europa de Vest, prin Cadrul Temporar de Criză și Tranziție, dar numai o fracție din această sumă a fost distribuită companiilor care operează în Europa Centrală și de Est; iar pentru a finanța tranziția către GREENSTEEL, în Occident sunt alocate aproximativ 18 miliarde de Euro și numai o fracție din această sumă aici, în Europa Centrală și de Est. Avem nevoie ca Europa să echilibreze nivelul de finanțare, altfel riscăm să avem o Europă care înaintează cu două viteze”, a mai precizat președintele pentru Europa LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați.

Planuri revoluționare la Liberty Galați

LIBERTY și-a reafirmat decizia de a produce oțel verde la Galați și de a deveni neutru în emisii de carbon până în 2030, însă pentru a realiza aceste lucruri are nevoie de sprijinul partenerilor.

În acest sens au fost identificate soluții:

„LIBERTY Galați are planuri revoluționare de a produce oțel verde și de a deveni neutru în emisii de carbon până în 2030, dar nu putem face acest lucru singuri, avem nevoie de suportul tuturor partenerilor – guverne, instituții financiare, companii energetice și companii de transport – care să participe la schimbare”, a arătat Ajay Aggarwal.

Există o serie de soluții: politici stabile, subvenții, garanții de împrumut, energie la preturi competitive și o infrastructură mai bună pentru industria noastră și pentru furnizorii noștri. Și – pentru că oamenii sunt cheia tuturor planurilor noastre – avem nevoie de investiții în educație, de reconversie profesională și de programe de retenție, deoarece ne propunem să recalificăm echipele cu care lucrăm în prezent și să atragem noi tineri într-o industrie care trebuie să fie și va deveni radical mai ecologică.

Gândul EURO Industry SUMMIT

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:
• Creșterea competitivității industriei romănești și a celei europene;
• Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
• Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
• Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale Sprijin financiar din fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului,
aluminiului, cimentului și altele;
• Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa catre targeturile europene;
• Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitațile europene in domeniul digitalizării și inteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
• Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

“GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Partenerii „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.

CITEȘTE ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Conferința Gândul „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?