Gândul Euro Industry SUMMIT | Ajay Aggarwal, LIBERTY: „Avem planuri revoluționare de a produce oțel verde la Galați”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Ajay Aggarwal, LIBERTY: Avem planuri revoluționare de a produce oțel verde la Galați
Publicat: 03/04/2024, 14:56

Într-un context european dificil, cu capacități de producție închise sau suspendate și cu locuri de muncă pierdute, LIBERTY Galați a menținut toți angajații și a plătit integral salariile, datorită sprijinului guvernamental primit. Mai mult, compania are planuri revoluționare pentru a trece la producția de oțel verde și de a deveni neutră în emisii de carbon până în 2030. Are însă nevoie de sprijin pentru acest demers, iar soluțiile au fost identificate și prezentate de Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa la LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați în cadrul “GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României”.

Datorită sprijinului guvernamental, capacitățile combinatului LIBERTY Galați funcționează la capacitate maximă, în condițiile în care la nivel european sunt reale probleme.

„Industria siderurgică europeană se confruntă în continuare cu dificultăți, cu o capacitate de 25 de milioane de tone de producție primară închisă sau suspendată și cu mii de locuri de muncă pierdute – dar nu la LIBERTY, compania noastră menținând toți angajații și plătind integral salariile. În România, situația s-a îmbunătățit pe termen scurt, datorită sprijinului guvernamental, iar LIBERTY Galați a repornit furnalul și laminoarele, operațiunile noastre funcționând la capacitate maximă. Însă, este important să ne orientăm către schimbarea pe termen lung și să devenim o companie verde”, a precizat Ajay Aggarwal, președintele pentru Europa la LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați.

Acesta a precizat că există riscul ca Europa să înainteze cu două viteze, datorită alocării de fonduri între zona de Vest și cea Central-estică.

„În prezent, există o mare diferență în alocarea fondurilor în Europa de Vest versus Europa Centrală și de Est – astfel, pentru a contracara creșterea prețurile la energie, aproximativ 40 de miliarde de Euro au fost alocate companiilor din Europa de Vest, prin Cadrul Temporar de Criză și Tranziție, dar numai o fracție din această sumă a fost distribuită companiilor care operează în Europa Centrală și de Est; iar pentru a finanța tranziția către GREENSTEEL, în Occident sunt alocate aproximativ 18 miliarde de Euro și numai o fracție din această sumă aici, în Europa Centrală și de Est. Avem nevoie ca Europa să echilibreze nivelul de finanțare, altfel riscăm să avem o Europă care înaintează cu două viteze”, a mai precizat președintele pentru Europa LIBERTY Steel Group și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați.

Planuri revoluționare la Liberty Galați

LIBERTY și-a reafirmat decizia de a produce oțel verde la Galați și de a deveni neutru în emisii de carbon până în 2030, însă pentru a realiza aceste lucruri are nevoie de sprijinul partenerilor.

În acest sens au fost identificate soluții:

„LIBERTY Galați are planuri revoluționare de a produce oțel verde și de a deveni neutru în emisii de carbon până în 2030, dar nu putem face acest lucru singuri, avem nevoie de suportul tuturor partenerilor – guverne, instituții financiare, companii energetice și companii de transport – care să participe la schimbare”, a arătat Ajay Aggarwal.

Există o serie de soluții: politici stabile, subvenții, garanții de împrumut, energie la preturi competitive și o infrastructură mai bună pentru industria noastră și pentru furnizorii noștri. Și – pentru că oamenii sunt cheia tuturor planurilor noastre – avem nevoie de investiții în educație, de reconversie profesională și de programe de retenție, deoarece ne propunem să recalificăm echipele cu care lucrăm în prezent și să atragem noi tineri într-o industrie care trebuie să fie și va deveni radical mai ecologică.

Gândul EURO Industry SUMMIT

Conferința „Gândul EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României, Oportunități pentru industria românească în Uniunea Europeană a avut ca teme:
• Creșterea competitivității industriei romănești și a celei europene;
• Regândirea EU Green Deal (Pactul Verde European) și adaptarea lui la realitate;
• Construirea unui Pact Industrial care să sprijine concret industria (în spiritul Declarației de la Anvers);
• Soluții pentru asigurarea unor costuri competitive la electricitate, forță de muncă, contracararea concurenței neloiale Sprijin financiar din fonduri europene și naționale pentru soluții tehnologice de decarbonizare pentru industria oțelului,
aluminiului, cimentului și altele;
• Soluții realiste de sprijin pentru industria auto si tranziția sa catre targeturile europene;
• Construirea unei strategii de a folosi toate oportunitațile europene in domeniul digitalizării și inteligenței artificiale; Soluții pentru strategia industrială a României;
• Soluții de finanțare pentru proiectele strategice ale României

“GÂNDUL Euro Industry Summit – Valorificarea potențialului României” a fost onorată de prezența miniștrilor Radu Ștefan Oprea, ministrul Economiei, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a consilierului de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Spătaru, secretarului de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa, a europarlamentarului Cristian Bușoi, președintele Comisiei Industrie, Cercetare și Energie (ITRE).

Partenerii „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României au fost: Grampet, LIBERTY Galați, PMI, ALRO, Profi, Vodafone, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, OMV Petrom, Elsid, Electrica, Transgaz, Hidroelectrica.

CITEȘTE ȘI:

Gândul Euro Industry SUMMIT | Radu Oprea, ministrul Economiei: „Captarea și stocarea carbonului, o oportunitate pentru România”

Conferința Gândul „EURO Industry SUMMIT” – Valorificarea potențialului României

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este vedeta de filme pentru adulți din cauza căreia Donald Trump a fost pus...
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un copil de 2 ani și-a lovit mama cu o mașină Tesla. Gigantul auto se...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
A murit Costel Corduneanu. Liderul temutului clan de interlopi a încetat din viaţă într-un spital...
VIDEO - Cu cine s-ar fi întâlnit afaceristul, care a ucis-o pe Mirela, după gestul...
Ce a făcut cetățeanul turc la scurt timp după uciderea Mirelei. Bărbatul în vârstă de...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Serbia se îndepărtează de Rusia şi urmează să cumpere 12 avioane de luptă franceze Rafale
ULUITOR! O femeie a avut DOI ANI un parazit ÎN OCHI fără să știe
România a devenit O ADEVĂRATĂ PUTERE în Europa. Am ajuns în vârful clasamentului
Începe lupta pentru putere în clanul Corduneanu. „Beleaua”, spaima polițiștilor, ar putea fi șef
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
VIDEO - Cu cine s-ar fi întâlnit afaceristul, care a ucis-o pe Mirela, după gestul...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
Detaliul observat de fani la fiica cea mare a lui Pepe: "O familie frumoasă și...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Care au fost cei mai buni prieteni ai omului înaintea câinilor?