GÂNDUL EXCLUSIV | Cristian Albu, primarul din Abrud și fost lider de sindicat al minerilor din Roșia Montană, în favoarea exploatărilor din zonă

Publicat: 08/03/2024, 23:34
Actualizat: 09/03/2024, 00:30

Primarul din Abrud (județul Alba) Cristian Albu, a fost invitatul lui Bogdan Pavel în ediția specială de vineri seara a GÂNDUL EXCLUSIV, ediție în care a fost discutată problema verdictului Curții de Arbitraj în dosarul „Roșia Montană”. Edilul a intervenit telefonic, spunând că regretă plecarea investitorilor străini din această zonă, pentru că populația trăiește din minerit.

„(…) Vorbesc din perspectiva orașului pe care îl conduc astăzi, orașul Abrud, care este în aval de Roșia Montană, la 12 km. Situația este critică, în sensul că nu avem investiții și, din păcate, există o depopulare masivă. Asta pentru că statul, la un moment dat, a renunțat la a exploata resursele din zonă și nu a găsit nicio soluție să pună în locul exploatărilor miniere care erau la acea dată. Acum dacă dacă exploatarea privată era în regulă sau nu era în regulă, asta era problema statului român, dar din păcate nu avem nimic în schimb și noi suferim în continuare de o populare masivă și de o lipsă a investitorilor după ce investitorul privat a plecat din Roșia Montană și orașul Abrud, dar  și comuna Roșia Montană au suferit enorm din lipsă de investitori și din păcate, statul român nu a venit cu nicio alternativă pentru zona noastră”, a precizat edilul.

Primarul a fost întrebat de realizatorul emisiunii, Bogdan Pavel, dacă oamenii s-au temut de exploatarea cu ceanuri, că odată ce va începe exploatarea zonei respective, vor fi distruși acei munți, vor fi distruse galeriile romane.

„Ce pot să vă spun eu e că orașul Abrud și comuna Roșia Montană există datorită mineritului și datorită resurselor naturale din această zonă și niciodată nu s-au temut de exploatările miniere din zonă, pentru că aceste localități sunt născute datorită faptului că sunt resurse minerale în zonă. Acum este problema specialiștilor dacă cianura este o problemă, dar pot să vă spun că la Baia de Arieș se mai exploata de către statul român cu cianură si nu a fost nicio problemă, niciodată”, a precizat Cristian Albu.

Gazda emisiunii a amintit și de protestele ecologiștilor din 2010-2011, față de eventuale exploatări în zonă. Atunci, inclusiv președintele de la acea dată, Traian Băsescu, mergea să discute cu oamenii și să afle care este situația de acolo. Dar a vrut să afle ce s-ar întâmpla acum, în aceeași situație.

„Cum credeți că ar reacționa acum, dacă – să spunem că decizia de astăzi a tribunalului ar fi de reluare a exploatării?”, a întrebat Bogdan Pavel.

 „Păi, pentru noi ar însemna enorm să putem să avem astăzi industrie în zonă, pentru că industrie nu mai există. Există singura. De fapt, singura exploatare minieră care mai există în zonă este exploatarea minieră a statului român, Cupru Min Abrud, care are astăzi undeva la 600 de locuri de muncă și este singura sursă viabilă de venit pentru zonă. Plus, din punctul meu de vedere, dacă ar fi continuat mineritul, am fi putut discuta astăzi despre o astfel de dezvoltare a zonei. (…) Orice investiție reală și serioasă în zona noastră ar putea să aducă oamenii în zonă fără nicio problemă. Astăzi nu putem discuta despre o dezvoltare reală, pentru că nu există investitori să vină la noi în zonă. Zona nu este atractivă, putem discuta doar despre turism, dar turismul poți să-l faci doar în zone miniere și acolo ar trebui să vină investitori să investească, real, în infrastructură și în ceea ce a mai rămas în zonă, să putem să vedem frumusesele zone,i până la urmă”, a mai spus primarul.

„Dar așa, cum vă spuneam, zona noastră e născută din exploatarea resurselor și ar fi trebuit ca după 2006, după ce s-au închis minele de stat, să putem să avem o alternativă și să continuăm exploatarea zăcămintelor în zonă. Cu cianură sau fără cianură, asta era problema specialiștilor, dar statul român trebuia să aibă o poziție clară si coerentă pentru continuarea exploatărilor în zona noastră”, a adăugat primarul din Abrud, Cristian Albu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Alimentele interzise în Săptămâna Mare. Tradiția pe care trebuie să o respecte credincioșii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...