GÂNDUL LIVE. Beatrice Mahler: „La „Marius Nasta” lucrurile nu stau bine deloc. Secția este plină, am suplimentat numărul de paturi, pentru cei cu forme severe COVID”

Publicat: 09/03/2021, 12:55
Actualizat: 10/03/2021, 11:27

Beatrice Mahler, managerul Spitalului „Marius Nasta”, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre provocările ridicate de cel de-al treilea val COVID, influențate puternic de apariția noilor tuplini.

„Toate aceste tulpini au circulație pe mai multe continente. Era doar o chestiune de timp. E îngrijorător că avem transmitere comunitară. Avem o îmbinare a pacienților cu tulpini diferite Sars-Cov-2.

Dar acest lucru nu aduce date suplimentare sau o panică, dar din punct de vedere al supravegherii acestor forme trebuie să avem un diagnostic cât mai exact.

Cred că măsurile au fost deja luate, ele sunt implementate în funcție de incidența cazurilor. E foarte important să respectăm măsurile și cu siguranță dacă vom respecta măsurile, de care ne-am fi dorit să nu mai fie nevoie, cu siguranță vom depăși această perioadă, dar trebuie din nou o mobilizare, așa cum am făcut în valul doi, când lumea s-a mobilizat, pentru plafonarea numărului de cazuri.

„Lucrurile nu stau bine deloc”

La nivelul sistemului medical, informațiile trebuie centralizate. La „Marius Nasta” lucrurile nu stau bine deloc. Secția este plină, am suplimentat numărul de paturi, pentru pacienții care vin cu forme severe COVID.

La noi lucrurile nu stau bine, din păcate.

E foarte bine să ne vaccinăm. Serul oferă protecție împotriva formelor severe de boală. Cel mai mare cost pe care l-am plătit este viața pe care o pierde fiecare pacient. Fiecare e parte a unei familii. Vaccinarea ne protejează de formele severe de boală, când pacientul ar putea ajunge în ATI și să decedeze.

AstraZeneca a folosit și la persoanele de peste 65 de ani în Marea Britanie, fără probleme. E bine să beneficiem și noi de acest ajutor.

Beatrice Mahler, despre vaccinul J&J

La Johnson & Johnson se face o doză, dar cantitatea de anticorpi e variabilă în funcție de populație. Pentru SUA avem peste 90%, pentru Africa, undeva la 60%. Vaccinul folosește un concept celui de la AstraZeneca. E foarte important să ne imunizăm. Să depășim pandemia.

După 14 ani, modul în care un adolescent răspunde la orice agresiune, vizavi de infecții sunt similare adultului. Copilul are o altă imunitate, de reactivitate. Chiar dacă infecția e prezentă la un număr mai mare de copii, totuși agresivitatea infecției crește odată cu creșterea vârstei.

Despre cazul biologului și geneticianului Relu Cocoș, amenințat cu plângere penală

Eu pot să vă spun că atunci când Institutul „Marius Nasta” a înființat laboratorul de genetică, am cerut sprijinul Universității „Carol Davila”, am avut un parteneriat și a început colaborarea cu domnul biolog.

Ulterior, pentru că suprasolicitarea din laborator era crescută, am considerat că putem beneficia de ajutorul colegului nostru. E important să respectăm acești termeni. Un biolog cu doctorat în biologie nu poate fi considerat un amator.”, a declarat Beatrice Mahler la GÂNDUL LIVE.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase