GÂNDUL LIVE. Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL: „Avem așteptări foarte puține în privința AUR…” / „Fiecare partid a primit o lecție la aceste alegeri, inclusiv PNL”

GÂNDUL LIVE. Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL: „Avem așteptări foarte puține în privința AUR...” / „Fiecare partid a primit o lecție la aceste alegeri, inclusiv PNL”
GÂNDUL LIVE. Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL: „Avem așteptări foarte puține în privința AUR...” / „Fiecare partid a primit o lecție la aceste alegeri, inclusiv PNL”
Publicat: 15/12/2020, 12:42
Actualizat: 15/12/2020, 13:44

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, a confirmat, la GÂNDUL LIVE, faptul că Florin Cîțu este propunerea liberală pentru funcția de premier și Ludovic Orban pentru șefia Camerei Deputaților. Negocierile se fac alături de USR PLUS și UDMR, a spus Bușoi. Acesta a mai precizat că PNL are „așteptări foarte puține” de la partidul nou intrat în Parlament AUR.

„Nu a fost o discuție în PNL care să genereze o discuție vizavi de aceste noi scenarii de pe piața politică.

Susținem candidatura dlui Cîțu pentru funcția de premier și dl. Orban pentru președinția Camerei Deputaților. E decizia luată în unanimitate. Pentru funcția de premier a fost o abținere.

Sigur că cel mai important obiectiv e de a construi o majoritate de centru dreapta, care să se rupă definitiv de guvernarea PSD, să oferim o guvernare reformistă.

Acesta e rolul negocierilor, care se fac cu USR PLUS și UDMR.

Lucrul acesta va fi decis prin discuții și negocieri. Guvernul e o chestiune distinctă, trebuie văzut cine are argumente pentru a cere funcția de premier. Cum arată arhitectura celorlalte partide, cu acordul președintelui Klaus Iohannis.

Propunerea pe care o face domnia sa e una pe care PNL o va susține, chestiunea legată de Parlament e distinctă. Trebuie să continue discuțiile, negocierile.

Cel mai important e că aceste trei partide vor să construiască ceva pentru România. Avem peste 50%+1 din numărul de mandate parlamentare, acesta e lucrul cel mai important.

„Nu cred că PSD va boicota Parlamentul”

Sunt în echipa de negociere pentru program, nu am participat la negocierile politice. Vă pot spune că cel mai important lucru e să construim această coaliție, de care se leagă speranța românilor să trecem peste criza medicală, să reconstruim România, economia.

Sper că sunt doar declarații din registrul discuțiilor din aceste zile. Nu mă aștept ca PSD să meargă în această direcție. Deși a dovedit că pune mai presus interesele proprii, decât interesele României, că poate da dovadă de mare responsabilitate, cum au făcut cu ordonanțele, în Opoziție fiind la fel de iresponsabili, nu cred că vor ajunge să boicoteze Parlamentul.

În privința AUR, așteptările noastre și ale românilor sunt foarte puține. Nu au experiență parlamentară, au o agendă pe care nu o înțelegem. E posibil să facă domniile lor ce vor.

Sigur că vor fi în opoziție PSD. Ca partide de Opoziție vor vota împotriva guvernului coaliției de centru-dreapta. Lucruri normale, de așteptat. Dar cred, sper că va exista suficientă responsabilitate în PSD, să nu se ajungă la o guvernare împreună cu AUR, un dezastru total pentru România și să nu meargă la acțiuni extreme. Sincer, chiar dacă sunt anumite declarații, nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple.

Fiecare partid a primit o lecție la aceste alegeri, inclusiv PSD, care a obținut cel mai slab rezultat din istoria alegerilor parlamentare, chiar dacă s-a clasat pe locul I. Celelalte partide trebuie să înțeleagă propria lecție, PNL și USRPLUS.

Eu cred că trebuie să înțelegem mai bine care sunt dorințele și așteptările populației.

„Nu am știut să comunicăm cum ar fi trebuit”

Deși am făcut lucruri foarte bune, am salvat vieți omenești, sigur, nu în mod perfect și am generat cel mai bun proiect de dezvoltare, am pregătit PNRR, nu am știut să le promovăm așa cum ar fi trebuit, nu am explicat măsurile deloc populare în vremea pandemiei. Niciun sondaj nu a fost sub 30%, dar rezultatul final a fost sub 25%, deoarece unii români nu au votat, pentru că noi nu am explicat îndeajuns de bine ce vrem să facem cu dezvoltarea României. E o problemă pe care trebuie să o îmbunătățim în perioada următoare.

În privința pasului înapoi, Ludovic Orban a făcut pasul important de a renunța la șefia Guvernului. În interiorul PNL s-a conturat o altă propunere de premier, la fel de experimentat.

Asta e o problemă mai largă în privința comunicării. În România populismul e de două feluri: populismul PSD și mai nou și-a găsit o nișă această nouă formațiune AUR.

„Nu am avut cele mai bune relații cu Orban, dar meritele sale sunt certe”

În PNL am fost contracandidatul lui Orban în 2016. Nu am avut relațiile cele mai calde. Pe de altă parte, există merite certe ale lui Orban în acești ani. Noi oricum vom avea Congres la mijlocul anului viitor. Nimeni din PNL nu a ridicat problema unui interimat, unei schimbări, unei demisii. Ceea ce a decis Orban a fost salutat de toată lumea. A făcut un pas înapoi în urma rezultatului de la alegerile parlamentare.”, a declarat Cristian Bușoi la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?