GÂNDUL LIVE. Cristian Lisandru, despre eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector: Capitala stă pe un butoi cu pulbere! Nicușor Dan a aprins fitilul

Publicat: 23/02/2021, 11:56
Actualizat: 23/02/2021, 13:33

Cristian Lisandru, jurnalist GÂNDUL.RO, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că Bucureștiul stă pe un adevărat „butoi cu pulbere”, după ce primarul Nicușor Dan a anunțat că ar putea suspenda PUZ-urile de sector.

Motivul invocat de către Nicușor Dan este că se pierde prea mult spațiu verde. Cu excepția Sectorului 1, toate celelalte primării de sector au dat deja aviz pozitiv acestor proiecte. Prin suspendarea acestor PUZ-uri, proiectele care urmau să fie realizate nu ar mai primi aviz de construcție.

Aceste planuri din Sectorul 3 și Sectorul 6 au fost suspendate prin decizii în instanță. Acest plan a fost contestat de USR București. Toate PUZ-urile ar urma să fie suspendate pe doi ani, dar acest lucru se va decide vineri, în consiliul general.

Cristian Lisandru: „De sâmbătă, toate finanțările SUNT OPRITE pentru achiziția de apartamente”

„Plecând de la sintagma ta, Bucureștiul stă pe un butoi cu pulbere. Nicușor Dan a aprins fitilul. Ședința de vineri este crucială. Sunt două aspecte esențiale: financiar, cum spun specialiștii, efectele pe termen lung sunt devastatoare. Prin eventuala suspendare a acestor PUZ-uri, dezvoltarea este suspendată pe doi ani. Unele proiecte atrag și fonduri europene. Ceea ce interesează cetățeanul de rând, sunt sute de mii de locuitori care au plătit deja avansul pentru a obține o locuință, în toate sectoarele Capitalei.

Apare un blocaj, intervin și întrebările esențiale, ce se va întâmpla cu aceste contracte? De sâmbătă, toate finanțările sunt oprite pentru achiziția de apartamente. Notarii au blocat toate tranzacțiile.

Se vorbește de un dezastru economic, social, este vorba de sute de milioane de euro la mijloc.

„Nu toate spațiile verzi vor fi utilizate CA ATARE…”

Primarul general al Capitalei a pornit de la ideea spațiilor verzi. Înțelegem că aceste spații să fie salvate, dar nu toate vor fi utilizate ca și spații verzi. Dacă discutăm despre cele dintre blocuri, ele nu vor putea fi utilizate niciodată ca un parc. S-a plecat de la două plângeri de la două asociații, s-a plecat pe acest drum controversat, chiar și din punct de vedere juridic. O numesc o anomalie, aceste PUZ-uri nu pot fi suspendate, practic, decât printr-o decizie judecătorească.

„Primăria va plăti despăgubiri URIAȘE!”

PMB va fi obligată să plătească despăgubiri uriașe, vorbim de expropieri, de tot acest lanț, care pleacă de aici.

Se poate lua în calcul o asemenea variantă, cu siguranță. Din păcate, se suspendă aceste PUZ-uri de sector, dar nu apare nimic ca înlocuitor, legal. Nicușor Dan vorbește de Planul Urbanistic al Capitalei, care trebuie aprobat, dar durează 2-3 ani de zile…

Din câte știu eu, Nicușor Dan a pornit această inițiativă fără a trece pe la o comisie de urbanism, așa cum ar fi fost normal. Inițiativa dânsului… Rămâne să vedem ce se va întâmpla în ședința consiliului general de vineri, când atmosfera va fi aprinsă.

„Apare un stand-by PĂGUBOS, ca pe o tablă de șah…”

Dacă lucrurile rămân așa și Bucureștiul rămâne în acest blocaj, eu nu văd cum ar fi rezolvată problema. Nu știu de ce s-a fixat acest termen de doi ani de zile.

Nicușor Dan spune că documentațiile PUZ pe fiecare sector nu pot să asigure viziunea unitară. Ele pot fi rezolvate doar prin Planul Urbanistic General. Apare acest stand-by păgubos, ca pe o tablă de șah. Urmărind ce face partea adversă”, a declarat Cristian Lisandru la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult