GÂNDUL LIVE. Gabriel Valer-Zetea (PSD): „Ne-a ajuns cuțitul la os. Bugetul PNL, unul al austerității” / Sebastian Burduja (PNL): „Suntem obișnuiți cu lucrurile făcute din pix de PSD”

GÂNDUL LIVE. Gabriel Valer-Zetea (PSD): „Ne-a ajuns cuțitul la os. Bugetul PNL, unul al austerității” / Sebastian Burduja (PNL): „Suntem obișnuiți cu lucrurile făcute din pix de PSD”
GÂNDUL LIVE. Gabriel Valer-Zetea (PSD): „Ne-a ajuns cuțitul la os. Bugetul PNL, unul al austerității” / Sebastian Burduja (PNL): „Suntem obișnuiți cu lucrurile făcute din pix de PSD”

Gabriel Valer-Zetea (PSD), președintele Consiliului Județean Maramureș, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că bugetul PNL este unul al austerității, care propune o stagnare a veniturilor. Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1, a spus însă că românii s-au obișnuit cu „lucrurile făcute din pix” de PSD și bugetul propus de actuala coaliție PNL USRPLUS UDMR este unul care crește credibilitatea României în fața partenerilor externi. 

„Eu am făcut școala, am avut note bune. Spre deosebire de Florin Cîțu. E o ceață întreagă legat de CV-ul său. Nu este el exemplul pe care ar trebui să-l dea cei de la guvernare, celor din Opoziție.

Gabriel Zetea (PSD): „PNL vorbește despre un buget al austerității”

Trebuie să înțelegem: PSD, încă de acum o lună, a pregătit un buget alternativ. Ei vorbesc despre un buget al austerității, noi vorbim de o altă prioritizare, în aceeași indicatori macroeconomici. Nu că vine PSD cu îndatorare mai mare, doar că prioritizăm altfel bugetul.

Ieri în cadrul comisiei de buget-finanțe am dezbătut prima lege, a plafoanelor. Are un aviz nefavorabil, din partea consiliului social și o critică destul de aspră din partea Consiliului Fiscal.

Se vorbește acolo despre faptul că e nevoie de o consolidare fiscală, doar că Guvernul vrea să o facă doar prin reducerea cheltuielilor, nu prin creșterea veniturilor.

Putem să ne raportăm la informatizarea ANAF, pentru a reduce evaziunea fiscală.

„Nu se vorbește deloc despre creșterea veniturilor”

Ne-a ajuns cuțitul la os. Dacă nu începem în această perioadă acest proces dificil, nu îl vom mai face niciodată. Acum e momentul. Guvernele PSD, care au crescut veniturile populației, au avut la dispoziție creșterea economică, acum Guvernul nu face niciun pas pentru creșterea veniturilor. Asta i se reproșează: În următorii patru ani de zile, nu se vorbește deloc despre creșterea veniturilor.

Nu vom avea programe de genul startup, inclusiv pentru studenți, așa cum a făcut PSD. Adică lărgirea bazei de impozitare, afaceri noi, venituri suplimentare la buget.

Ne uităm la ce face Guvernul: propune o stagnare a veniturilor. Nu poate să fie condusă România ca o corporație, în termeni de profit…

S-a început acest lucru, cu ANAF, nu s-a dus la bun sfârșit. E nevoie de consolidare fiscală, iar PSD alături de cei de la guvernare suntem de acord să facem acest lucru, atunci cred că e momentul să-l începem să-l facem.

Sursa de finanțare este indicată pentru fiecare amendament PSD. În campania electorală, primarii PNL au primit două miliarde de lei din pix, așa, într-o singură zi.

Niciodată nu s-a întâmplat în istoria partidului… Eu am lucrat în administrația locală în ultimii 8 ani de zile. Nu am văzut niciodată o alocare atât de discreționară. Nici măcar primarii USR nu au primit bani. Cei PSD absolut deloc! Putem să luăm din fondul de rezervă, putem să discutăm prioritizarea investițiilor. Poate nu e cazul să avem cele mai mari investiții pe zona de Armată și spitalele iau foc în continuare în mandatul domnului Voiculescu.

„Parlamentarii vor rămâne fără indemnizațiile de vârstă”

Legea eliminării pensiilor speciale nu a fost contestată la CCR. Ca atare, va intra în vigoare, parlamentarii vor rămâne fără aceste indemnizații de vârstă, că nu vorbim de pensii speciale.

„PNL nu stimulează creșterea economică”

Dar să revin la dl. Burduja: întrebați-i pe români dacă au sărăcit. Conform avizelor date de consiliul economic social, acest buget favorizează scăderea puterii de cumpărare. Nu există nicio măsură PNL care să favorizeze economia. E un buget istoric de mic la Educație, Sănătate. Unde sunt banii? Nu sunt în acest buget, iar principalele avize, instituții, care verifică acest buget, critică foarte dur bugetul. Românii vor vedea pe propria piele.”, a declarat Gabriel Valer-Zetea la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja (PNL): „Degeaba avem idei bune… Bugetul nu este un sac fără fund!”

„Suntem obișnuiți cu lucrurile făcute din pix de PSD. El trebuie fundamentat pe realitatea economică românească. Discutăm de un buget prioritizat pe investiții. Acum creștem cu 9 miliarde de lei investițiile în infrastructură. Avem un buget cu alocarea pentru educație, e cea mai mare valoarea nominală. Reducem deficitul substanțial, mai mult decât s-a redus în criza din 2009-2010. Investim resurse pentru a avea creștere pe termen lung.

„PSD propune un deficit astronomic, nici nu îl pronunț…”

Restul e populism pur. Era momentul să ne punem la masă cu PSD și să găsim soluții de creștere economică. Din ce am văzut până acum, ca vicepreședinte al comisiei buget-finanțe, abia aștept să văd toate amendamentele și sursele de finanțare. Degeaba avem idei bune… Bugetul nu e un sac fără fund. Dintr-o sută de lei colectați din taxe și impozite România cheltuie 95 lei pe beneficii sociale. Suntem campionii Europei la acest capitol.

Impactul bugetar al amendamentelor PSD se ridică la 5-6% din PIB, un deficit astronomic, nici nu îl pronunț, ca să nu generez temeri în mediul de business.

Dacă e o diferență, apropo de ce spune domnul deputat Zetea, aceasta e diferența: noi am gândit un buget bazat pe investiții, pe reducerea deficitelor, în plină criză, pe când pe vremea PSD, când economia duduia, nu au fost băgate în seamă recomandările europene. Au crescut cheltuielile sociale, aparatul bugetar și au fost bani investiți în consum, ceea ce s-a văzut foarte limpede, a crescut inflația la 4%, românii practic au sărăcit. Astea sunt cifre pe care orice român le poate vedea.

Despre pensiile speciale ale parlamentarilor

Legea e promulgată, CCR nu a fost sesizată în termeni, nici măcar de Avocatul Poporului, pensiile speciale sunt eliminate, o mare victorie pentru democrația românească. PNL a fost principalul vector. Pas cu pas urmează și celelalte.

„Bugetul crește credibilitatea României”

Cel mai util aviz este cel de la Consiliul Fiscal. Este o instituție foarte serioasă, condusă de dl. Dăianu, care spune că este un buget care crește credibilitatea României în fața partenerilor externi. Dar în avizul invocat de PSD e multă propagandă socialistă. Dar toată lumea să știe că nu poți să dai din pix pensii mai mari. Doar când o să avem performanță, creștere economică…

Sută la sută vor fi oameni politici care vor face lucrul ăsta, vor regla inechitățile din sistemul de sporuri, necesită un timp de gândire și analiză. Se pot găsi resurse pentru a regla aceste cheltuieli. Pentru a avea creștere economică sustenabilă.”, a spus Sebastian Burduja la GÂNDUL LIVE.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide