GÂNDUL LIVE. Simion Hăncescu, președintele FSLI: Riscul de infectare cu COVID pentru profesori este foarte mare!

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Simion Hăncescu, președintele FSLI: Riscul de infectare cu COVID pentru profesori este foarte mare!
GÂNDUL LIVE. Simion Hăncescu, președintele FSLI: Riscul de infectare cu COVID pentru profesori este foarte mare!

Simion Hăncescu, liderul FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), a declarat, la GÂNDUL LIVE, că riscul de infectare cu COVID în rândul profesorilor este foarte mare, după reînceperea școlii în format fizic. De asemenea, acesta a criticat guvernul pentru „bâlbâielile” cu privire la vaccinarea anti-COVID.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat, luni, că nu se remarcă vreun județ unde să fie o reticență față de vaccinare, dar niciun vreunul cu elan deosebit: „Sunt 60.000 de angajați, din urban și rural. Se transmit în această dimineață, deja au fost transmise, către DSP listele nominale, care dorește să se vaccineze, fiind necesară planificarea în următoarele 7 zile.

Decizia oficială o va anunța colonelul Valeriu Gheorghiță. Avem această analiză pe fiecare județ în parte. Nu se remarcă vreun județ unde să fie o reticență deosebită sau vreun elan deosebit. Cei cu competențe medicale vor spune dacă se recomandă vaccinarea celor sub 18 ani.

Cîmpeanu: „Au fost distribuite peste un milion de teste”

Testarea elevilor este recomandată, fiind singura modalitate de a avea confirmarea/infirmarea infectării, dar necesită acordul părinților. Necesită personal medical pentru școli. Există 18% școli cu cabinet medical. DSP unde nu există cabinete școlare, trebuie să aibă disponibilitate pentru testarea elevilor și a cadrelor didactice. Au fost distribuite peste un milion de teste, pentru testarea profesorilor și elevilor. Trecerea într-un scenariu mai restrictiv se face cu validarea CNSU. Deciziile sunt locale”, a declarat Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Simion Hăncescu, președintele FSLI: „Guvernul a dat dovadă de bâlbâială”

„Mi se pare absolut corect ce spuneți, mai ales că guvernanții ar fi trebuit să se gândească la faptul că această categorie socio-profesională este cea mai expusă.

Riscurile sunt foarte mari și ne așteptam ca guvernul să ia decizia corectă, să intre imediat după cei din domeniul medical. Bine ar fi ca într-o săptămână cei care vor să se vaccineze. Temerile sunt destul de mari, justificate.

Aștept și eu să mă vaccinez. Corect este să se vaccineze colegii mei. Nu sunt contra vaccinării. Este un lucru benefic.

Inițial, așa este. Chiar au fost voci din rândul jurnaliștilor care au criticat că dascălii nu se înscriu. S-au înscris și n-au avut vaccinuri. Cred că numărul celor care vor dori vaccinarea va crește, acum, în perioada următoare.

Să recunoaștem că cei cu putere de decizie au dat dovadă de bâlbâială. Puteau să găsească soluții. Acest procent este cam în toate domeniile, chiar și la SRI, cam 60% vor să se vaccineze. 40% nu vor.

Colegii nu au fost acolo unde ar fi dorit, unii din Capitală trebuiau să meargă la Focșani, să se vaccineze…

„Avem nemulțumiri majore în privința bugetului și salariilor”

Nu aș vrea să spun cine este mai important. Cert este, privind obiectiv, că acum în școală vin foarte multe persoane, acolo există niște riscuri.

Avem nemulțumiri majore în privința salariilor, bugetului. Vedem anunțuri triumfătoare. Problema este cea pe care o văd din satelit. Educația este subfinanțată.

Noi avem 6 miliarde de euro, ar trebui să primim 26 miliarde de euro. Nu putem rezolva problemele sistemului. Să ne gândim că avem 900 de școli cu toalete ca în Evul Mediu. Laboratoare nedotate, nu avem săli de sport, infrastructura normală și evident că sumele sunt total insuficiente.

„Există riscul ca dascălii să reacționeze într-un fel…”

Legat de salarii, suntem unicii, cu tot regretul, unde salariile în Educație sunt cu 30% mai mici decât în Administrație. Colac peste pupăză, nici măcar nu se calculează corect și am cerut… Ca procent, e 0,000… 375 de milioane de lei ar fi trebuit să dea statul român suplimentar, pentru a aplica un calcul corect. Unui profesor debutant i-a înghețat salariul la 2.300, altuia la 10.000 de lei. Am cerut primului ministru, de trei ani de zile salariile nu sunt calculate corect. Instanțele au recunoscut recent că nu este în regulă. Așteptăm… Avem o promisiune că vom rezolva această anomalie. Dacă se va merge pe procese… În loc de 375 milioane, statul va da peste 2 miliarde. Se repetă istoria din 2008…

Există riscul ca oamenii să reacționeze într-un fel, nu mă gândesc până la blocarea anului… Ni se spune că nu sunt bani, numai că sunt prost gestionați. Nu este timpul trecut. Suma este infimă: 375 milioane de lei”, a declarat Hăncescu la GÂNDUL LIVE.

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide