GÂNDUL LIVE. Sorin Cîmpeanu: „Nu părinții, nu profesorii, nu ministrul Educației se pronunță asupra redeschiderii școlilor, ci epidemiologii”

Publicat: 28/01/2021, 12:44
Actualizat: 28/01/2021, 14:06

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că nu părinții, profesorii sau ministrul se pronunță asupra redeschiderii școlii, ci specialiștii epidemiologi.

„Se impun două precizări: Da, cu siguranță, statul, școala au datoria să asigure accesul la educație, în situațiile de vulnerabilități medicale certificate – boli cronice ale copiilor care nu permit asumarea unui risc epidemiologic, este vorba și despre copiii care prezintă o simptomatologie, unde se recomandă să nu intre în colectivitate. Este vorba și de cadrele didactice cu vulnerabilități.

Certificarea medicală pentru elevi și cadre didactice este destul de importantă. Legea prevede ca profesorii să aibă o certificare de la un medic de Medicina Muncii, dacă este apt sau inapt să predea.

„Nu părinții, profesorii, Ministerul Educației se pronunță în vederea începerii școlii”

Din perspectiva vaccinării: răspunsul este foarte clar. La finalul primei etape de interogare cu privire la disponibilitatea la vaccinare aveam 168.000 de angajați disponibili. A crescut semnificativ și rezultatul final îl anunțăm pe 1 februarie, înainte de discuțiile din 2 februarie. Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii. Singurul element este evoluția ratei de infectare, nu numai cantitativ, ci și calitativă, a acestor noi situații cu noua tulpină, un element îngrijorător.

Situația de la școala 28 nu poate fi trecută la „și altele”. Trebuie să se pronunțe cei cu competențe în epidemiologice. La nivelul zilei de ieri, între cele nouă categorii de personal esențial, în învățământ, există cea mai mare disponibilitate – 110.000 programați pentru vaccinare. 18.600 s-au vaccinat deja, deci sistemul de învățământ a dat dovadă că înțelege cel mai bine importanța vaccinării. Acest lucru este recunoscut și la nivelul coordonatorului campaniei de vaccinare. Încearcă să ofere o prioritate sistemică personalului din învățământ. A fost adusă în discuție data de 7 februarie din cauza limitării numărului de doze de vaccin anti-Covid.

Cu tot respectul cuvenit pentru părinți, pentru personalul de educație, elementele definitorii sunt cele sanitare: nu părinții, profesorii, Ministerul Educației se pronunță în vederea începerii școlii, ci specialiștii infecționiști.

Nu e o situație doar în România. Peste 90% e o solicitare de deschidere a școlii în format fizic, în rândul părinților. Cei care au motive să se teamă vor face obiectul atenției deosebite a școlii, cum necum, școala va asigura dreptul la școala online. Dacă au risc de prezentare fizică la școală.

Despre bibliografia la examenul de capacitate

Cu siguranță este important. Atâta vreme cât elevii, părinții și profesorii solicită derularea examenelor la datele planificate cu prezență fizică dacă nu adaptăm tematica la realitățile acestui an, ar însemna să negăm evidențele. Sunt principalul susținător al ideii de adaptare a tematicii de examen la realitățile prezentului. Aceasta va fi făcută de către specialiști, pe fiecare disciplină, pentru a păstra elementele esențială și să anunțe aceste lucruri cu celeritate, timpul aparent este lung, mai sunt câteva luni, dar de fapt nu mai este deloc așa, după ce vom vedea în ce măsură vom începe cursurile în format fizic.

Vom analiza acest lucru. Există dorința de organizare a examenelor cu prezență fizică. Sperăm ca situația epidemiologică va permite acest lucru. În orice situație, și în cel mai rău scenariu, vă pot spune că acest an școlar se va încheia și examenele naționale se vor susține.

Referitor la manualele pentru clasa a-IX-a

Este o mare nedreptate, nu au nicio vină copiii (manuale clasa a-IX-a). Din prima zi de mandat am spus că manuale de clasa a-IX-a e foarte puțin probabil să existe în acest an. Am lansat planurile cadru, lista disciplinelor, acest proces de consultare, în cazul cel mai fericit, se încheie la finalul lunii ianuarie. Acest proces nu poate să se încheie înainte de luna aprilie, de abia în luna mai am putea să organizăm licitația de manuale. Niciodată acest proces nu durează mai puțin de șapte luni. E stupid să se aștepți la alte rezultate, când legislația nu s-a schimbat. Șapte luni înseamnă manuale în luna decembrie, inacceptabil! Trebuie să ne asigurăm că școala, începută în septembrie, să înceapă fără ca această generație să aibă pierderi. O soluție ar fi adaptarea curriculumului în limita a 25% nu impune schimbarea manualelor. Adaptarea ar fi făcută în raport cu modernizarea curriculumului școlar. Este o problemă extrem de importantă.”, a spus ministrul Educației la GÂNDUL LIVE.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
FOTO. Imagini incendiare cu fosta soție a lui Marian Drăgulescu! Larisa s-a dezbrăcat în lanul...
Ficat mărit și gras? EVITĂ 15 alimente care cresc riscul de ciroză
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
După ploi, direct caniculă. Temperaturile vor ajunge la aproape 40 de grade în România, zonele...
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Pițipoanca pipăită în autobuz
Controversele pe tema educației sexuale în școli continuă în România. Țara din UE în care...
ULTIMĂ ORĂ! Oana Roman, în doliu: 'Sper că acolo unde este acum să fie lumină'
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Anunțul ÎNSPĂIMÂNTĂTOR pentru toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Câți ani mai permite...
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
George Burcea a lăsat-o cu gura căscată pe Viviana Sposub! Nici Andreea Bălan nu a...
Doliu uriaș în România. A murit un cunoscut cântăreț. Boala l-a răpus la 49 de...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...