GÂNDUL NEWS. Șapte morți după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Publicat: 01/10/2021, 20:30

În fiecare zi, de luni până vineri, de la orele 17.00 și 20:30, vezi cele mai importante știri ale zilei, la GÂNDUL NEWS, o emisiune digitală menită să îți aducă în față cele mai importante cinci subiecte ale momentului.

Incendiu la ATI, 7 morți

O nouă tragedie a lovit sistemul sanitar românesc. 7 din cei 10 bonavi de covid internați la secția ATI la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au murit în urma unui incendiu, produs în această dimineață. Inițial ISU Constanța anunțase 9 decese.

GÎn spital se aflau 120 de persoane, care au fost evacuate și transportate la unități spitalicești suport covid din județ. Ca să fie evitate și alte victime, oamenii au fost scoși din spital și pe ferestre.

În ajutorul salvatorilor constănțeni au fost trimise echipaje de pompieri și ambulanțe din Ialomița, Călărași și Galați.
Din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Nereguli constatate imediat

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, depistat cu nereguli. Spitalul funcționa de 14 ani fără aviz și autorizație la incendiu, deși era o obligație. Totodată, șeful DSU Raed Arafat susține că inspectorii au sesizat mai multe probleme, printre care și lipsa detectoarelor de incendiu. Ultimele verificări ale unității sanitare au fost făcute în luna februarie, iar spitalul avea ordin ca până la finalul acestui an să rezolve aceste probleme. Cu toate acestea, managerul spitalului, care se află în funcție încă din iunie 2009, susține că toate problemele spitalului au fost remediate.

Șirul tragediilor de la ATI

România nu învață nimic din nenorocirile trăite. Tragedia de la Constanța este ultima dintr-un șir de 10 incidente petrecute doar în ultimul an, într-o perioadă critică pentru sistemul sanitar. Cele mai mari nenorociri au fost în secțiile ATI care tratează pacienții cu Covid în stare gravă. Pe 14 noiembrie 2020, zece oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Alte două persoane și-au pierdut viața ulterior. Pe 29 ianuarie, o altă tragedie s-a produs la Institutul Matei Balș din Capitală. Flăcările au izbucnit la parterul unui corp al clădirii. 4 pacienți au murit pe loc din cauza flăcărilor, iar mai mulți pacienți transferați au murit ulterior. Șirul a fost continuat și la unitatea mobilă de la Victor Babeș din București, acolo unde instalația de oxigen s-a defectat. Trei pacienți au decedat, iar alte cinci persoane au fost salvate și transferate la alte spitale.

Cum se propagă incendiile la ATI

Un experiment făcut la solicitarea Gândul.ro arată că orice scânteie, oricât de mică, este suficientă pentru a aprinde focul în prezența unei concentrații de oxigen. Vedem, mai întâi, cum arde o bucată de hârtie în mod obișnuit, în aerul pe care îl respirăm. Apoi, vedem ce se întâmplă cu hârtia și cum arde o apropiem de oxigenul medical. Puteți observa că hârtia arde mult mai repede și la o temperatură mai mare față de arderea obișnuită. Expertul contactat de colegii de la gândul.roa mai afirmat că în multe spitale din România lipsesc elemente de siguranță, cum ar fi detectorii de flacară.

Capitala, incidență record

Noi restricții în Capitală. Bucureștiul a ajuns la o incidență de 7,68 la mia de locuitori. Asta după ce, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 11.000 de cazuri noi și 169 de decese. Din totalul infectărilor, aproximativ 2.500 au fost înregistrate doar în Municipiul București. În acest caz, după trecerea de pragul de 7,5 cazuri la mia de locuitori, măsura carantinării pe timpul nopții pentru persoanele neimunizate ar putea fi extinsă pe tot parcursul săptămânii, iar magazinele se vor închide la ora 22. Totodată, CNSU a adoptat, joi, o hotărâre care prevede ca masca să devină obligatorie și în spațiile deschise, iar accesul la activități se va face doar la 50%

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun