General american: Riscul izbucnirii unui al treilea război mondial este în creștere

General american: Riscul izbucnirii unui al treilea război mondial este în creștere
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06/04/2022, 10:39

Șeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, avertizează cu privire la „potențialul unui conflict internațional semnificativ”, al cărui potențial „crește, nu scade”.

Milley și secretarul Apărării, Lloyd Austin, au vorbit în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților pentru prima dată de la invazia Ucrainei de către Rusia. Liderii Pentagonului au declarat că amenințările atât din partea Rusiei, cât și a Chinei rămân semnificative, scrie CNN.

Milley: Risc uriaș pentru un conflict internațional de amploare

Milley a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia este „cea mai mare amenințare a păcii și securității Europei și poate din întreaga lume” din cei 42 de ani în care a servit în armata americană, dar a adăugat că este emoționat de unitatea mondială în jurul Ucrainei.

„Invazia rusă a Ucrainei amenință să submineze nu doar pacea europeană, cât și stabilitatea, dar și pacea și stabilitatea globală, pe care părinții mei și generații de americani s-au luptat din răsputeri să le apere”, a declarat Milley.

„Ne confruntăm cu două puteri globale: China și Rusia, fiecare cu capacități militare semnificative, ambele dorind să schimbe ordinea mondială”, a adăugat Milley. „Intrăm într-o lume care devine mai instabilă și potențialul unui conflict internațional major crește, nu scade”.

Milley a mai spus că sancțiunile „au un istoric foarte slab în privința diminuării agresiunii”, dar au generat costuri uriașe pentru Rusia, în urma invaziei sale din Ucraina.

Austin a declarat că, dacă SUA „ar avea forțe militare în Ucraina care să lupte cu Putin, ar fi altă poveste”.

Discuții aprinse: „Ați ratat aceste previziuni!”

Într-un moment tensionat, Austin s-a certat cu republicanul Matt Gaetz, după ce acesta a acuzat Pentagonul că nu este foarte focusat pe apărare.

Gatez a acuzat Pentagonul că a calculat greșit când a prezis că Rusia va cuceri Ucraina în câteva zile și că talibanii nu vor prelua controlul Afganistanului, anul trecut.

„Ați ratat aceste previziuni și poate că ar fi mai bine ca Universitatea Națională de Apărare să lucreze mai mult la strategii și mai puțin la apelul la trezire”, a spus Gaetz.

„V-a trecut prin minte că Rusia nu a cucerit Ucraina din cauza eforturilor noastre și ale aliaților noștri? V-ați gândit la așa ceva?”, a declarat Austin.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase