George Simion, mire cu aspirații prezidențiale? Analist politic, despre miza nunții de AUR: „Vrea să se așeze în pole position, pentru a fi principalul culegător al voturilor pierdute de Coaliția de guvernare”  | DECLARAȚII EXCLUSIVE

George Simion, mire cu aspirații prezidențiale? Analist politic, despre miza nunții de AUR: Vrea să se așeze în pole position, pentru a fi principalul culegător al voturilor pierdute de Coaliția de guvernare  | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 29/08/2022, 20:08
Actualizat: 29/08/2022, 20:27

George Simion, liderul partidului AUR, s-a căsătorit sâmbătă, în comuna vâlceană Măciuca, eveniment care a stârnit discuții aprinse și controverse în spațiul public. Pe pagina sa de Facebook au fost postate constant informații despre ceremonie, iar evenimentul a fost transmis live. Analistul politic Bogdan Teodorescu, expert în comunicare, a analizat, pentru Gândul, cât va cântări și ce va însemna nunta de AUR pentru „zestrea” politică viitoare a lui George Simion.

Bogdan Teodorescu susține că, abia peste un anumit timp, se va putea trage linie și spune dacă, operațiunea de imagine pe care a făcut-o George Simion, a fost sau nu una câștigătoare la nivelul capitalului politic.

„Chiar domnul Simion a afirmat că tot ceea ce face este un eveniment politic. Măcar din punctul ăsta de vedere, nu avem de-a face cu ipocrizie. Este un eveniment politic, este un eveniment de imagine. Când se va face analiza, după un anumit timp, a rezultatelor acestei nunți, vom vedea dacă operațiunea de imagine pe care a făcut-o a fost sau nu reușită”, a spus analistul politic.

„Nu despre prezidențiale este vorba, ci de o pregătire pentru a ataca actualul Guvern”

Bogdan Teodorescu respinge ipoteza apărută în spațiul public conform căreia nunta lui George Simion nu ar fi fost decât o pregătire a acestuia, la nivel de vizibilitate publică, pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Analistul politic crede că întregul eveniment a fost, mai degrabă, „un stâlp de imagine de pe care George Simion va ataca, în perioada următoare, actualul Guvern, care va fi zguduit de realitățile economico-financiare, energetice cu care se va confrunta populația.

”Nu sunt de acord cu afirmația că acest lucru este pregătire pentru prezidențiale. Nu cred că despre asta vorbim. Cred că este pregătire pentru această iarnă. Și o să încerc să explic ce înseamnă. În acest moment, este destul de clar că la putere se află o coaliție puternică, consolidată cu o intenție mare de vot din partea cetățenilor – vorbim de un peste 60% -, dar care se pregătește să se confrunte cu o iarnă foarte grea, mai ales în domeniul energiei, costului facturilor etc.

În momentul de față, opoziția cea mai riguroasă împotriva acestei coaliții este dusă de AUR, mult mai vizibilă decât opoziția făcută de USR. AUR nu reușește, totuși, să fie foarte vizibil, nu reușește să conteze foarte tare. Iarna aceasta ar putea să însemne pentru cetățenii României un șoc financiar și nesiguranță.

Evident, aceste lucruri ar însemna o deteriorare a percepției cetățenilor față de Coaliția de guvernare și o pierdere a acestora la nivelul intenției de vot. Ce cred că a făcut domnul Simion a fost să se așeze în pole position pentru a fi principalul culegător al voturilor pierdute de Coaliția de guvernare”, susține expertul în comunicare politică.

„George Simion își face acum precampanie, ca să poată intra mai mare în campanie”

Bogdan Teodorescu este convins că, în acest moment, George Simion și-a făcut un calcul de imagine, pe care și-l asumă, dar mai ales care să-i permită în primăvară să iasă cu o zestre electorală mare.

„Vrea, când intră în anul preelectoral 2023 – anul electoral 2024, să nu fie un actor minor al scenei politice, ci să fie un actor semnificativ. În momentul de față, gândiți-vă că AUR este undeva între 11 și 12%. Este interesant, dar e mic.

Dacă în primăvara viitoare va fi, cumva, cu 2 în față, deja este mare. Deja un partid care are 2 în față înainte de a intra în anul electoral este un partid care poate să spere să se apropie în anul electoral de 3, mă refer la 30%. Ceea ce deja este un țel.

Domnul Simion își face acum precampanie electorală, astfel încât atunci când va intra în campanie electorală să intre mare, nu mic. Asta cred eu că am văzut acum”, spune analistul politic.

Nuntă cu derogare de la BOR

Cununia religioasă a liderului AUR, George Simion, care a avut loc sâmbătă, 27 august, s-a oficiat cu derogare de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) într-o capelă (paraclis) special amenajată în incinta resortului de lux din satul Oveselu. În 2013, Sfântul Sinod al BOR interzicea oficierea căsătoriilor în afara lăcașurilor de cult, cu argumentul că Taina Cununiei s-ar transforma astfel în spectacol și ar pierde din solemnitate.

Slujba pentru Taina Botezului şi Taina Cununiei ar trebui, conform deciziei BOR, să aibă loc doar în bisericile parohiale, și nu în aer liber sau în alte locuri neconvenţionale, pentru a-și păstra caracterul solemn.

De atunci, însă, s-au produs nenumărate excepții, precum cea de sâmbătă, când liderul AUR s-a însurat cu Ilinca Munteanu. La fel ca în alte cazuri, și de această dată s-a obținut derogare de la BOR.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer