Germania va aloca 100 de miliarde de euro pentru apărarea țării. Olaf Scholz: Am intrat într-o nouă eră

Germania va aloca 100 de miliarde de euro pentru apărarea țării. Olaf Scholz: Am intrat într-o nouă eră
Cancelarul german, Olaf Scholz / Sursa: Profimedia
Publicat: 27/02/2022, 15:33
Actualizat: 27/02/2022, 15:35

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat, duminică, că Germania va aloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. Astfel, țara va cheltui peste 2% din PIB-ul său anual pentru apărare.

Într-un discurs susținut într-o ședință de urgență a parlamentului german, el a spus că 100 de miliarde de euro (113 miliarde de dolari) vor fi adăugate la bugetul militar al Berlinului în acest an, conform BBC.

Înseamnă că Germania va cheltui acum peste 2% din PIB-ul său anual pentru apărare, o țintă NATO pe care țara nu a reușit să o îndeplinească până acum – în ciuda presiunilor din partea SUA și în special a fostului președinte Donald Trump.

Este cea mai recentă decizie dintr-un șir de măsuri politice anunțate de Germania în ultimele zile, care includ, între altele, trimiterea de arme direct în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că lumea a „intrat într-o nouă eră” după invadarea Ucrainei de către Rusia și că „nu poate exista alt răspuns la agresiunea lui Putin”.

A patra zi de la invazia Rusiei în Ucraina

Este a patra zi de la invazia rusă în Ucraina, iar Kievul rezistă.

Forțele ruse se confruntă cu o rezistență puternică în Ucraina și avansează mult mai lent decât au planificat, potrivit Ministerului Apărării britanic. Și surse oficiale din SUA, cu informații direct de pe front, au spus jurnaliștilor CNN că Rusia are pierderi mari pe teatrele de luptă, în timp ce nu a reușit să preia controlul spațiului aerian.

Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

„Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing oficialul de la Pentagon.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult