UPDATE: VIDEO | Cristian Ghinea sesizează DNA după clasarea dosarului „Bode – BMW”: „Este un caz clasic de indiciu de fraudă”

Publicat: 14/12/2023, 10:24
Actualizat: 14/12/2023, 11:39

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a mers, joi, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție, pentru a depune o plângere.

Ghinea a depus o plângere penală cu privire la clasarea dosarului deschis în cazul achiziției de autoturisme marca BMW de către Poliția Română, în perioada în care Lucian Bode era ministru de Interne.

El cere redeschiderea dosarului și trimiterea lui la Parchetul European.

„Este un caz clasic de indiciu de fraudă”, afirmă Ghinea.

Ghinea: „Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”

„Contestaţia de astăzi are 14 pagini de argumente care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă. Procurorul s-a făcut doar că verifică un abuz în serviciu al unor funcţionari de execuţie din Ministerul de Interne, când, de fapt, noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene. Totul pentru a-l proteja pe Lucian Bode. Mă aştept ca domnul Voineag să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui şi să infirme ordonanţa de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori”, a declarat Cristian Ghinea.

Conform fostului ministru USR, combinația unor aspecte tehnice prezente în dosarul de achiziție a autoturismelor „restrânge în mare măsură concurența deoarece prin comparația cu vehiculele similare cu cel ofertat de Automobile Bavaria BMW Seria 3 rezultă necesitatea unei cutii de viteze 8+1, ceea ce exclude un număr mare de vehicule de clasă similară”.

„De exemple sunt excluse Audi, Volkswagen, Mercedes și Porsche. Poliția Română nu vrea să aibă aceste mașini la licitație. (…) Excluse sunt și autovehicule precum Skoda Octavia, utilizată de alte forțe de poliție”, a explicat sursa citată.

Pentru exemplificare, el a venit și cu mai multe mașini de jucărie, pentru a explica diferențele dintre BMW și alte firme care ar fi putat participa la Licitația Poliției Române.

Cristian Ghinea, fost ministru USR al Fondurilor Europene, la DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Cristian Ghinea, fost ministru USR al Fondurilor Europene, la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

„Procurorul nu a văzut niciun indicator de fraudă”

„Procurorul nu a văzut niciun indicator de fraudă. Poate trebuie să îşi pună ochelari, să vadă mai bine. Apoi, în orice licitaţie, dacă nu eşti sigur că vei câştiga pentru că ţi-a aranjat Bode criteriile, nu depui o ofertă cu preţul maximal, ci măcar un pic mai jos. În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu preţul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic”, continuă Cristian Ghinea.

Mai mult de atât, spune surse citate, fiind vorba de fonduri europene, DNA nu avea atribuţii în dosar, ci trebuia să sesizeze Parchetul European şi să ceară atribuţii de verificare în acest caz.

„Prin urmare, USR solicită DNA nu doar anularea deciziei de clasare a dosarului „BMW-uri pentru Poliţie”, ci şi sesizarea Parchetului European pe acest dosar”, conchide fostul ministru al Fondurilor Europene.

600 de mașini BMW, cumpărate de la firma condusă de prietenul președintelui Iohannis

Dosarul privind contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria pentru cumpărarea a 600 de autoturisme BMW a fost clasat de DNA în luna octombrie, conform jurnaliștilor de la Europa Liberă.

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) cumpără 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Sindicatul Europol a acuzat o licitație cu dedicație.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia sa cu omul de afaceri Michael Schmidt nu a contat în ceea ce priveşte câştigarea licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW şi a subliniat că, dacă sunt suspiciuni privind legalitatea procedurii, există suficiente autorităţi competente să facă verificări, potrivit HotNews.

„Acum, despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranță, iar informațiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă, pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorități competente să verifice aceste lucruri. Și, dacă îmi permiteți, mă aștept ca aceste autorități să verifice toate lucrurile la sânge. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu personal nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există, încă o dată, dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede”, a spus șeful statului.

Automobile Bavaria a spus ulterior că Michael Schmidt, fondatorul companiei și apropiat al președintelui Iohannis, „nu mai deține nicio funcție și nu este implicat în operațiunile din România”.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...