Gorghiu: Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate. Vorbim de o suprafaţă de circa 1.800 de hectare

Publicat: 23/10/2023, 15:55

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus, luni, la o conferință de presă susținută la Penitenciarul Rahova, că sunt suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate şi că va introduce în circuit hotărârea de guvern în baza Codului Administrativ care va putea permite închirierea acestor clădiri, arendarea terenurilor nefolosite.

Ministrul afirmă că este vorba despre o suprafaţă totală de aproximativ 1.800 de hectare care sunt în administrarea 23 de unităţi de penitenciare din 27 de judeţe.

Ea a menţionat că se va impune în viitorul apropiat o discuţie structurată atât cu autorităţile centrale, cu ANP- ul cât şi cu autorităţile locale pentru a găsi soluţia potrivită de scoaterea penitenciarelor din zona central critică în afara oraşelor.

„După cum ştiţi, am fost nu o dată criticaţi pentru condiţiile în care sistemul penitenciar românesc îşi desfăşoară activitatea. Sigur, au fost momente în care s-a vorbit despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, despre condiţiile de aici. Aceste lucruri au fost invocate de fugari nu odată, însă cred că suntem în măsură să vă comunicăm că depăşim etapa litigiilor în faţa CEDO, care în trecut a reprezentat o problemă şi trebuie să o recunoaştem”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că, referitor la condiţiile de detenţie şi în special cu privire la supraaglomerarea penitenciarelor mai multe state, nu doar România, au făcut obiectul procedurilor de hotărâri pilot în faţa CEDO, ea dând exemplul altor ţări precum Bulgaria, Ungaria. Italia, Polonia, Ucraina.

„Ţinând cont de aceste lucruri şi statul român întotdeauna a fost atent la problematica CEDO şi la drepturile omului în general am putea spune şi putem spune răspicat că modernizarea tuturor penitenciarelor din România rămâne un obiectiv important o să vă dau statistici relevante cu privire la înfiinţarea locurilor de detenţie”, a mai spus Gorghiu, arătând că în „2021 şi 2022 au fost înfiinţate 721 de locuri de cazare, iar anul acesta în 2023 sunt planificate 1.275 de noi locuri de cazare, iar până astăzi au fost finalizate 643 de locuri de detenţie în 8 unităţi, 188 la Rahova 107 la Timişoara, 47 la Bistriţa, 32 la Arad, 108 la Craiova, 22 la Aiud, 55 la Codlea şi 22 la Tichileşti”.

Potrivit ministrului, restul de 632 de locuri sunt în curs de execuţie şi vor fi gata până la sfârşitul anului, conform News.ro.

„Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate”

Ministrul a mai spus despre locaţia penitenciarelor, că şase penitenciare sunt în zona unu, centrală a unor oraşe importante, în Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi şi Gherla şi ridică probleme în privinţa dezvoltării oraşelor şi a siguranţei cetăţenilor.

„Se va impune în viitorul apropiat o discuţie mult mai structurată atât cu autorităţile centrale cu ANP- ul cât şi cu autorităţile locale pentru a găsi soluţia potrivită de scoaterea acestor penitenciare din zona central critică în afara oraşelor sunt idei pe care le vom studia în viitorul apropiat sper să obţin susţinerea din partea guvernului pentru un asemenea proiect măcar să putem demara un proiect pilot la unul din acesta să vedem cum putem să realizăm această soluţie de scoaterea lor în afara oraşelor”, a mai afirmat Gorghiu.

Ea a menţionat că un alt proiect important la care ANP a dat tot concursul este acela de punere în valoare a suprafeţelor de teren şi a clădirilor aflate în administrarea unităţilor din sistem penitenciar.

„Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate, în perioada următoare voi introduce în circuit hotărârea de guvern în baza Codului Administrativ care va putea permite închirierea acestor clădiri, arendarea suprafeţelor de teren nefolosite, neexploatate. nevalorificate acum de ANP. Vorbim de o suprafaţă totală de aproximativ 1800 de hectare care sunt în administrarea 23 de unităţi de penitenciare din 27 de judeţe şi spun sper eu că prin valorificarea acestora vom obţine sume relevante de bani venituri la bugetul ANP”, a mai arătat Alina Gorghiu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
UE schimbă regulile cu privire la mâncare. Noua prevedere, obligatorie în toate țările
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?