VIDEO | Grecia, tărâmul vacanțelor de vis pentru români (DOCUMENTAR)

Publicat: 06/06/2022, 21:30

Litoralul românesc nu mai este de multă vreme pe lista românilor care doresc un concediu de vis în sezonul estival. Mulți aleg să se bucure de condițiile și de peisajele de dincolo de granițe, atrași, s-o recunoaștem, și de ofertele care de multe ori bat la scor ceea ce găsim la scor.

Iar Grecia este una dintre cele mai apreciate destinații de vară datorită ofertei impresionante de cazare, care se adresează oricărui buzunar, dar mai ales apropierii.

De exemplu, orașul turistic Alexandroupolis este la puțin peste 500 km de București, în vreme ce Salonicul, al doilea cel mai mare oraș al Greciei, după Atena și cel mai mare din Macedonia, la 620 de km. De aici, până la puzderia de stațiuni din peninsula Halkidiki ori până Riviera Olimpului și Paralia Katerini nu mai este decât o aruncătură de băț.

Spiritul grecilior, ospitalitatea, apropierea de casă, plus un sezon care ține din mai până în octombrie, toate la un loc situează Grecia pe primul loc în topul preferințelor de vacanțe estivale. Iar anul acesta, în care au fost ridicate toate restricțiile din pandemie, ar putea stabili noi recorduri.

Atenție, însă. Scumpirile din ultima perioadă din întreaga Uniune Europeană, după creșterea prețurilor la petrol și la gaze naturale, vor avea efecte și asupra vacanțelor.

Și nu doar la cazare și alimente, ci și la taxele de feribot. Însă, pare că acest lucru nu a fost un impediment, iar mulți români deja și-au stabilit concediile pentru acest sezon estival.

Există numeroase stațiuni, unele mai frumoase și mai populare ca altele, atât pe partea continentală, dar și în numeroasele insule din Grecia.

Așa cum este normal, cele mai accesibile destinații de litoral din Grecia sunt cele de pe partea continentală. Acolo, turiștii pot călători foarte ușor cu mașina, autocarul sau cu avionul, la Atena sau Salonic.

Cu toate acestea, cu ajutorul zborurilor charter și al legăturilor navale, a devenit foarte accesibilă și călătoria spre insulele din arhipeleagul elen.

Cea mai vizitată zonă de coastă de pe continent este Peninsula Halkidiki, iar ce mai vizitată insulă este Thassos. Alte destinaţii insulare preferate de turiştii români sunt Creta, Lefkada, Rhodos, Samothraki, Evia, Skiathos, Zakynthos, Corfu, Limnos, Mykonos, Santorini.

Peninsula Halkidiki este o destinație complexă unde românii se pot bucura de razele soarelui chiar la malul mării. Peninsula este iubită în special de familiile care vor să își organizeze concediile cu copiii.

În această zonă se regăsesc și unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia: Chrousso, Kavourotripes, Possidi, Karydi, Kriaritsi, Kallikrateia, Alykes, Gerakini, Trani Ammouda și Komitsa.

Tot aici, oamenii pot practica diferite activități sportive sau chiar pot face diverse vizite culturale. Zona Halkidiki este recunoscută și ca Tridentul lui Poseidon datorită celor trei brațe Kassandra, Sithonia și Athos. În Halkidiki se poate ajunge foarte ușor cu mașina, autocarul sau cu avionul până la Salonic.

Stațiunea Paralia Katerini

Paralia Katerini este una dintre cele mai îndrăgite stațiuni din Grecia, situată pe Riviera Olimpului. Plajele din Paralia Katerini sunt cu nisip auriu, iar priveliștea este cu totul deosebită: o combinație perfectă cu munți și mare.

Turiștii pot opta atât pentru stațiunile amenajate cu șezlonguri și umbrele, dar și pentru cele neorganizate, lăsate la liber pentru cei ce doresc să întindă prosopul sau cearșaful pe nisip.

Temperaturile variază de la 20-25 de grade la început și final de sezon și pot urca până la 30-33 de grade în plin sezon estival.

Paralia Katerini este o destinație preferată de foarte mulți turiști și datorită obiectivelor turistice din regiune. Se poate merge la Parcul Național Muntele Olimp; Mănăstirea Sfântul Dionisie; Biserica Sfânta Paraschevi și Meteora.

În această zonă se poate ajunge ușor cu ajutorul autoturismelor, autocarelor sau cu avionul până la Salonic și un transfer direct spre stațiune.

Insula Thassos

Thassos este una dintre cele mai mari și frumoase insule din Grecia și cea mai vizitată de români. Cunoscută drept insula de smarald, Thassos se află la o distanță accesibilă românilor.

Conform unor informații furnizate de platforma Quick Sell, Thassos este pe primul loc în topul destinațiilor din Grecia unde românii caută cazare.

Aici se regăsesc numeroase plaje care au fost premiate cu distincția de Blue Flag, printre care Golden Beach, Skala Prinos, Pefkari, Makriamos și Limenas. Plajele au un nisip fin și o apă cristalină.

Tot aici, oamenii pasionați de aventură și distracții nautice pot opta pentru parasailing, water skiing, jet skiing, scuba diving și snoreling.

Fiind o insulă stâncoasă, temperatura medie în sezonul estival este de 26-27 de grade. Una dintre cele mai mari atracții este piscina naturală Giola, cunOscută și Laguna Albastră sau piscina sirenelor. Aceasta s-a format după prăbușirea tavanului unei grote și este alimentată chiar de valurile mării.

Insula Creta

Creta este cea mai mare insulă a Greciei. O altă destinație preferată de români este zona Chania, cea mai vestică parte a insulei și este renumită pentru plajele minunate și peisajul rural sălbatic. Aici se poate vizita orașul vechi din Chania, cu portul venețian și farul.

În ceea ce privește activitățile, vizitatorii pot face diverse drumeții în Defileul Samariei, bungee jumping pe Podul Aradena sau windsurfing la Elafonissi. Insula Creta este locul legendar unde se spune că s-a născut Zeus, regele zeilor din Olimp, fiind și locul unde muntele și marea se întâlnesc și se contopesc.

Are cel mai lung defileu din Europa și unul dintre cele mai importante situri antice ale țării, Knossos. Deși pe insulă există 70 de plaje, cea mai renumită este Elafonissi, care are nisipul roz. Din România sunt numeroase zboruri care ajung pe aeroportul din Chania Creta, însă se poate ajunge și cu mașina sau cu autocarul.

Insula Corfu

O altă zonă frecventată de români în sezonul estival este insula Corfu, în special zona Paleokastritsa, situată la 23 km nord-vest de orașul Corfu. Aceasta este specială tocmai pentru că nu se încadrează în stilul grecesc, ci este un amestec cosmopolit ce combină stilul franțuzesc cu cel britanic și venețian.

Distanța între București și Insula Corfu este de 1.000 de kilometri. Este numită și „insula verde” datorită plantațiilor de măslini, iar un aspect inedit este dat de plajele care sut înconjurate de pădurile de măslini.

Aici se regăsesc numeroase taverne locale cu vedere la golful albastru, dar și șase plaje cu nisip și pietriș. Turiștii pot vizita Canalul Dragostei, din stațiunea Sidari, dar și palatul Achillion, ridicat în 1890 la cererea împărătesei Sissy, locație care a fost reședința ei preferată de vară.

Cu toate acestea, dacă vorbim despre Grecia, ne gândim și la distracție și la zonele frecventate de tot mai mulți tineri. Astfel, destinația perfectă este Mykonos.

Insula mai este numită și Insula Vânturilor, din cauza vânturilor foarte puternice care suflă în această zonă. Turismul este destul de dezvoltat pe timpul verii, Mykonos fiind una dintre cele mai potrivite destinații de vacanță pentru turiștii care vor să se bucure de o viață de noapte activă.

Insula Mykonos face parte din Arhipelagul Cicladelor, un grup de insule amplasate în sudul Mării Egee. Aceste insule au o frumusețe ieșită din comun și sunt colindate pe tot parcursul sejurului estival de o serie de vânturi numite Meltemi.

Pe insulă se găsesc numeroase plaje paradisiace, cluburi de noapte elegante și beach-baruri cu diverși DJ, care mixează la orice oră din zi și din noapte. Tocmai din acest motiv, insula mai este cunoscută și ca Insula Petrecerilor.

Plajele cu cele mai multe localuri de noapte sunt: Psarrou Beach, plaja Paradise și Super Paradise Beach. Cu toate acestea, pentru cei care doresc o vacanță mai liniștită pe această insulă, pot opta pentru cartierul Little Venice din Mykonos Town, care dispune de numeroase localuri cu priveliște la mare.

După relaxarea pe plajă, turiștii pot opta pentru alte activități, cum ar fi sporturile pe apă: sailing, parasailing, sufring, windsurfing, scubadiving și sea kayaking. Litoralul din Mykonos de dovedește a fi asemănător cu un enorm parc de distracție acvatic.

Santorini

Santorini este una dintre cele mai scumpe Insule elene vizitate de români. Este cunoscută pentru combinația perfectă a clădirilor albe și albastrul Mării Egee. Santorini este o insulă vulcanică situată în extremitatea sudică a Cicladelor, care aduna sub numele ei un grup de insule mai mici.

Insula Santorini mai este numită de localnici „Thira” și se află la circa 1.500 de kilometri de București. Pe timp de vară, mii de turiști vin să descopere comorile din Santorini, printre care se enumeră plajele unice, siturile antice, preparatele tradiționale și apusurile soarelui printre clădirile albe, care se pierde în mare.

Fiind o insulă vulcanică, plajele sunt formate dintr-un pietriș de culoare neagră. Plaja Kamari este una dintre cele mai populare plaje din Santorini și a fost premiată cu Blue Flag.

Este ce mai mare ca întindere din Santorini si din Ciclade, foarte bine organizată cu hoteluri, restaurante, terase și baruri chiar pe plajă, pentru toate gusturile și buzunarele. Santorini este cunoscută și pentru vinurile excepționale, mai ales cele de desert.

În încheiere trebuie să știți că pe 99% din plajele Greciei este recomandată purtarea papucilor speciali de apă. Plajele nu sunt amenajate, așa că pietrele ori stâncile din apă pot produce leziuni grave. Totodată, este habitatul ideal pentru aricii de mare, care provoacă înțepături dureroase și care pot provoca infecții.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control