GRECO susține că România trebuie să facă îmbunătățiri în sistemele sale anticorupție. Ce recomandă Grupul de state al Consiliului Europei

GRECO susține că România trebuie să facă îmbunătățiri în sistemele sale anticorupție. Ce recomandă Grupul de state al Consiliului Europei
Publicat: 07/09/2023, 13:11
Actualizat: 07/09/2023, 13:12

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei susține că România şi-a dezvoltat un cadru instituţional şi legal pentru promovarea integrităţii şi combaterea corupţiei la nivelul funcțiilor executive de vârf ale guvernului central şi în cadrul agențiilor de aplicare a legii. Este concluzia la care a ajuns GRECO într-un raport publicat joi, menționând, însă, că este nevoie de progrese în mai multe domenii.

Eficacitatea sistemelor anticorupţie din România pentru funcțiile executive de vârf, precum președintele, prim-ministrul, viceprim-miniștrii, miniștrii, secretarii și subsecretarii de stat, consilierii prezidențiali, consilierii de stat, consilierii de stat și consilierii ministeriali, precum și în rândul personalului din cadrul Poliției și Jandarmeriei au fost evaluate în cadrul raportulului de evaluare al celei de-a cincea runde a GRECO.

GRECO dezvăluie, într-un comunicat oficial publicat pe site-ul instituției, că Agenția Națională de Integritate (ANI), Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România au dezvoltat un cadru instituțional de integritate, existând, totdată, și o strategie națională anticorupție (SNA).

Cadrul legal privind integritatea cuprinde mai multe legi care conțin reglementări ale conflictelor de interese, incompatibilităților, depunerilor de declarații de avere și de interese, acceptarea și divulgarea cadourilor, o nouă lege privind protecția avertizorilor de integritate intrând în vigoare în decembrie 2022. De asemenea, în cadrul raportului au fost identificate o serie de domenii în care sunt necesare îmbunătățiri și conține 26 de recomandări în acest sens.

Potrivit GRECO, un aspect care trebuie să intre în atenția autorităților constă în utilizarea frecventă de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență pentru legiferarea în cazuri excepționale. Mai mult, este necesară instituirea unui mecanism independent, care să supravegheze refuzul autorităților de a divulga informațiile de interes public care nu sunt publicate sau actualizate online în mod regulat.

Totodată, Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei consideră că este nevoie de mai multă claritate, coerență și stabilitate pentru cadrul juridic existent în materie de integritate, dispersat în diverse legi voluminoase, iar fenomenul „uşilor rotative” în cazul persoanelor cu funcții executive de vârf trebuie să fie încă reglementat.

În privința poliției și a jandarmeriei, GRECO este de părere că autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a aborda numirea pe scară largă a ofițerilor de aplicare a legii în funcții de conducere, în special din cauza fenomenului de „împuternicire”, care este lăsat, în mare parte, la latitudinea superiorului ierarhic direct.

În plus, raportul specifică și faptul că verificarea periodică a integrității ar trebuie să fie consolidată și să se desfășoare pe tot parcursul carierei agenților de aplicare a legii. În contextul în care exercitarea de activități secundare nu face obiectul unor mecanisme de supraveghere eficace, este necesară stabilirea unor reguli privind divulgarea și gestionarea conflictelor de interese în cadrul Jandarmeriei.

Pentru ca GRECO să poată evalua nivelul de conformitate al țării, autoritățile trebuie să prezinte un raport cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor sale până la data de 31 decembrie 2024.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

Raport GRECO: Transparenţa procesului parlamentar, per ansamblu, trebuie îmbunătăţită în România. Ce spun oficialii Consiliului Europei despre Secţia specială şi Legile Justiţiei

Asociația Magistraților din România critică dur implicarea serviciilor secrete în justiţia din Republica Moldova. Lupta anticorupție este vitală

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul