Prima pagină » Actualitate » Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Minivacanța de 1 Mai este momentul zero al petrecerilor în aer liber în România, iar grătăreala nu lipsește din …meniu.

Și, fiindcă tot vorbim de grătare, trebuie avut în vedere cum este corect să frigem carnea.

Carnea nu se ține direct în flacără

În primul rând, cel mai bun sfat pe care îl dau specialiștii este că nu se așează carnea direct pe flacără. Iar dacă, totuși, se întâmplă asta, niciodată nu trebuie combinată cu …alcoolul.

De ce? Pentru că, în urma arderii, ia „naștere” gudronul, care nu trebuie ingerat. Ficatul uman nu știe cum să proceseze și această subtanță, deși non-stop realizează mai bine de 200 de reacții chimice.

Conf. dr. Nastasia Belc, de la Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare, explică: „Arsura de la grătar – găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice”.

Combinația carne la grătar – vedeta minivacanței de 1 Mai, înseamnă o reacție chimică.

Iată ce ne învață prof. univ. dr. ing Stefan Voicu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Gudronul se dizolvă usor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge, pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul / carbunul”.

Așadar, ca să nu facem rău ficatului, nu așezăm niciodată carnea direct pe flacără, ci pe o plită încinsă. În plus, carnea trebuie marinată înainte de a o prepara termic.

„Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului” – conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare

Dacă procedăm întocmai, evităm apariția gudronului. De fiecare dată când marinăm carnea trebuie să folosim, în proporții optime, lămâie, deoarece conține acid. Iar acidul dintr-o lămâie ajută la asimilarea fierului din carne.

Și, în final, un sfat legat de salata de la grătar – adăugați pătrunjel proaspăt, căci are o foarte mare concentrație de vitamina C, scrie Pro Tv.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
AUR a recunoscut că Anca Alexandrescu a pierdut alegerile. Ce a spus Simion despre relația cu Georgescu
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Câți dintre europeni recunosc că sunt stresați la locul de muncă?