VIDEO Grindeanu, despre posibilitatea ca România să trimită arme în Ucraina: MApN va lua o decizie fundamentată. Decizia va fi luată scurt și fără a fi prea mult dezbătută”

Publicat: 02/05/2022, 21:15
Actualizat: 02/05/2022, 22:23

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, la Antena 3, că MApN va prezenta în CSAT o decizie fundamentată și corectă în ceea ce privește posibilitatea ca România să trimită arme în Ucraina. De asemenea, el spune că dacă se va lua o astfel de decizie va fi una scurtă și fără dezbateri.

Întrebat dacă România va livra arme Ucrainei, ministrul Transporturilor a afirmat: „Poziția primului-ministru este corectă. Această analiză pe care o va face Ministerul Apărării o va prezenta și în CSAT astfel încât decizia va fi fundamentată și corectă.

Tot timpul putem să avem declarații care dau bine, într-un anumit context dar care în câteva zile pot să fie negate de realitate. Sunt convins că Ministerul Apărării  va da decizia corectă. Specialiștii trebuie să vorbească.

România chiar dacă face parte din NATO și UE trebuie să aibă grijă de cetățenii săi. Suntem țara care avem cea mai lungă graniță cu Ucraina, peste 600 de km. Decizia va fi luată scurt fără a fi prea mult dezbătută. Situția e complicată și se complică zilnic și vedem ce s-a întâmplat în Transnistria zilele trecute. E o zonă de conflict și noi nu am mai trăit așa ceva de la al Doilea Război Mondial”, a declarat Sorin Grindeanu.

„În acest moment, noi nu am avut cereri, ne-am focusat pe zona umanitară, pe hub-ul nostru umanitar de la Suceava, însă în viitor analizăm și sigur că vom lua cu transparență decizii pe care le vom anunța public”, spune Vasile Dîncu, întrebat dacă va trimite România arme către Ucraina”, a afirmat ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

Totodată, liderul PSD, Marcel Ciolacu a precizat că România ar putea să trimită arme în Ucraina, dar înainte trebuie să se creeze cadru legislativ în acest sens.

În legătură cu acuzațiile Rusiei cu privire la faptul că România se folosește de transporturile rutiere, feroviare și maritime de cereale și animale de fermă pentru a trimite arme în Ucraina, Sorin Grindeanu, spune: „Rusia și Ucraina sunt în război. O componentă importantă este războiul mediatic. Ceea ce pot să vă spun este că au existat contacte la Ministerul Transporturilor în această perioadă în a facilita schimbul de mărfuri din Ucraina.

Dacă vorbim de cereale – Ucraina este cel mai mare exportator de cereale din lume. Ei foloseau porturile de la Marea Neagă care în acest moment sunt blocate și care duc la imposibilitatea exporturilor. Este important să ne folosim la maximum capacitățile pe care le avem.

Poziția Ministerului Apărării este destul de clară și orice discuție în plus nu ne face decât să intrăm în jocul propagandei ruse extrem de agresive. E falsă informația”, a precizat Grindeanu.

Propaganda rusă acuză direct România

Propaganda oficialilor de la Moscova aduce din nou acuzații la adresa României. Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina exportă masiv cereale în România, iar pe drumul de întoarcere sunt aduse la schimb arme și muniții străine.

Potrivit Moscovei, Ucraina a organizat exporturi masive de cereale, porumb, plante oleaginoase și animale de fermă către România, pe cale rutieră și feroviară, precum și cu barje din portul Izmail, de-a lungul Dunării. Mai mult, rușii au și făcut și calcule: ar fi fost exportate astfel nu mai puțin de 20 de milioane de tone de marfă. Iar la întoarcere, în schimbul produselor, sunt aduse în Ucraina arme și muniții străine, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Oficialii Ministerului român al Apărării au reacționat și spun că aceste afirmații reprezintă o denaturare grosolană a realității. În ceea ce privește sprijinul economic acordat Ucrainei, inclusiv prin deschiderea unor căi care să permită reluarea exporturilor de cereale, România va continua acțiunile concrete de solidaritate, inclusiv prin asigurarea continuității lanțului de aprovizionare cu produse agricole, transmite Bucureștiul.

„Orice speculații privind utilizarea acestor transporturi comerciale ca acoperire pentru alte acțiuni de natură militară fac parte din arsenalul de propagandă și manipulare a realității activat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina”, au declarat surse oficiale din MApN.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete