Guvernul a aprobat certificatul verde Covid-19. Participarea la nunți, botezuri, meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante, limitată

Guvernul a aprobat certificatul verde Covid-19. Participarea la nunți, botezuri, meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante, limitată
Foto caracter ilustrativ: Pexels.com
Publicat: 17/09/2021, 18:39
Actualizat: 22/09/2021, 18:34

Certificatul verde digital a devenit oficial obligatoriu în toate zonele unde rata de infectare depășește 3 cazuri la mia de locuitori. Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat vineri, 17 septembrie, propunerea făcută joi de Comitetul pentru Situații de Urgență ca certificatul care atestă vaccinarea, testarea ori trecerea prin boală să le fie cerut românilor pentru a putea avea acces la nunți, botezuri, la meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante.

Dacă incidenţa este între 3 şi 6 la mia de locuitori, nunţile şi botezurile pot fi organizate în spaţii închise doar cu invitaţi vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală, folosindu-se certificatul verde.

În judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activităţile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

  •  vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, trasmite Guvernul.

Potrivit unui comunicat de presă, obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.