Guvernul ar putea să angajeze „bunicuțe sub acoperire” în azile. Cu denumirea conspirativă „client misterios”, ele vor sta cu ochiul pe nereguli

Guvernul ar putea să angajeze bunicuțe sub acoperire în azile. Cu denumirea conspirativă client misterios, ele vor sta cu ochiul pe nereguli
Publicat: 09/09/2023, 15:03
Actualizat: 09/09/2023, 15:05

Guvernul ar putea angaja bunicuțe sub acoperire în azile. Sub denumirea conspirativă „client misterios”, pensionarii vigilenți vor putea spiona și raporta autorităților cu atribuții în tot ceea ce privește asistența socială, denumite în continuare angajator, toate posibilele rele tratamente din centrele rezidențiale. Dacă această măsură extremă prevăzută, deocamdată ca propunere, va fi adoptată în reforma asistenței sociale, ar putea fi create până la 3000 de noi locuri de muncă, fie și temporare, ținând cont de numărul total al azilelor de stat sau private.

Reforma radicală a asistenţei sociale, promisă de întreaga clasă politică, va ajunge pe masa Guvernului. În noua lege, sau în pachetul de legi, necesară după scandalul azilelor groazei, sunt propuse și verificări făcute de clienți misterioși, conform Antena 3. Scopul lor este de a monitoriza activitatea personalului și a raporta dacă în instituții au loc abuzuri. Astfel, autoritățile vor putea avea o vedere clară, la zi, a situației din teren.

Amenzi colosale

Pe de altă parte, sunt prevăzute și sancțiuni penale și amenzi care ajung la suma colosală de 100.000 de lei. În plus, nu se mai permite funcționarea vreunui serviciu social înainte să fie făcută vizita în teren a specialiștilor.

Măsurile drastice vine  la câteva luni de când au fost făcute publice, și recunoscute în premieră, condițiile mizere din centrele pentru seniorii României. Acestea sunt primele măsuri menite să oprească tratamentele la care erau supuși beneficiarii.

Zeci de dosare penale pe rol

În acest moment sunt deschise mai multe dosare penale în care angajații din azile și funcționari ai statului sunt cercetați pentru modul inuman în care i-au tratat pe bătrâni. În România funcționează 28o3 de centre rezidențiale licențiate.

Cu mai  mult de o lună în urmă Guvernul a anunțat că s-au finalizat acțiunile de control în 97% din centrele rezidențiale pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități.

Din dispoziția prim-ministrului Marcel Ciolacu, echipe mixte formate din angajați ai instituțiilor cu atribuții de control au verificat 2724 de centre, din totalul de 2803 centre licențiate.

Până la data de 18 iulie 2023, au fost finalizate verificări în 40 de județe. În București și în județul Ilfov, ca urmare a numărului mare de centre rezidențiale, verificările continuă, conform purtătorului de cuvânt, al Executivului, Mihai Constantin.

În urma controalelor, 110 centre fără autorizație au fost închise. De asemenea, polițiștii au deschis 47 dosare penale.

Comunicatul de presă al Guvernului precizează că 12 dosare penale vizează infracțiuni contra persoanei: lipsire de libertate în mod ilegal, lovirea sau alte violențe, trafic de persoane, împiedicarea intervenției ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent și grav pentru viață, vătămare corporală din culpă. u

Organele de anchetă au deschis alte 35 dosare pentru infracțiuni de natură economică.

Citiți și: „AZILELE GROAZEI” – Organele de anchetă au deschis 47 dosare penale, în urma verificărilor în centrele rezidențiale

EXCLUSIV | Cine controlează azilele de bătrâni din Voluntari. Temutul cămătar Udi are în grijă aproape 100 de bătrâni neajutorați

EXCLUSIV | „Sabia” cu două tăișuri a controalelor în azile. „Ne ucid cu legea-n mână. Tăindu-le subvenția, a atentat la viața lor”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?