Guvernul Ciolacu prelungește CARDURILE de energie. Banii pe cardurile sociale intră mai repede în aprilie!

Guvernul Ciolacu prelungește CARDURILE de energie. Banii pe cardurile sociale intră mai repede în aprilie!
Publicat: 31/03/2024, 16:25

Guvernul Ciolacu prelungește valabilitatea cardurilor de energie pentru sprijinirea cetățenilor cu încă două luni. Fără această nouă măsură, aproape jumătate dintre beneficiari ar fi rămas cu fonduri neutilizate pe aceste carduri.

Această decizie vine ca răspuns la numeroasele solicitări primite din partea cetățenilor, care au evidențiat dificultatea de a folosi fondurile alocate pentru a plăti facturile de energie din timpul iernii, având în vedere că acestea sunt emise abia în luna aprilie.

„Am prelungit valabilitatea cardurilor de energie până la 31 mai 2024 pentru a se putea plăti facturile care ajung cu întârziere aferente lunii februarie și lunii martie. Practic tot pentru aceeași perioadă de eligibilitate, tot până la facturile aferente lunii martie”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Atât premierul Marcel Ciolacu cât și ministrul PSD al Fondurilor Europene, Adrian Câciu, au luat în considerare această problemă, iar singura soluție a fost prelungirea valabilității cardurilor.Aceste carduri sunt finanțate din fonduri europene.

„Am avut discuții o discuție și cu beneficiarii și cu furnizorii. (…) Banii rămâneau pe card, neconsumați și atunci am prelungit perioada. Până la 31 mai aceste carduri pot fi folosite”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.

Aproximativ 2,8 milioane de gospodării au primit carduri de energie în valoare de 1.500 de lei, în două tranșe, cu care se pot achita facturile la energie electrică, gaze sau achiziția de lemne de foc. Potrivit datelor de la Ministerul Fondurilor Europene, peste 1 milion de beneficiari au încă bani pe aceste carduri și, în cazul în care nu era prelungită valabilitatea lor, banii ar fi rămas neutilizați. Astfel, măsura luată de Guvernul PSD va permite tuturor cetățenilor să utilizeze fondurile rămase pentru a acoperi costurile facturilor din timpul sezonului rece.

În plus, în cadrul aceleiași inițiative, PSD a implementat o serie de măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a cetățenilor cu venituri mici și medii, printre care prelungirea plafonării la prețurile pentru energie până în 2025 și limitarea adaosurilor comerciale la alimente până la finalul anului 2024.

Banii pe voucherele pentru alimente, înainte de Paște

Tot pe fonduri europene, la inițiativa PSD, aproximativ 2,6 milioane de români cu venituri mici beneficiază de vouchere pentru alimente în valoarea de 250 de lei. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Fondurilor Europene va transfera banii pe aceste carduri până la 25 aprilie, astfel încât sumele să poată fi cheltuite și pentru cumpărăturile pentru masa de Paște.

”Vom veni în perioada 15-25 aprilie cu o nouă tranșă de 250 de lei pentru beneficiarii tichetelor sociale, pentru ca cei care au aceste carduri să beneficieze de acest sprijin înainte de Paște”, a mai spus ministrul Câciu.

La propunerea PSD, voucherele sociale se vor acorda și în 2024, sursa de finanțare fiind din fonduri europene. ”De exemplu pentru că inflația este încă sus, am ales să dăm 250 de lei la două luni. Pe program, din 2025, este 125 de lei la șase luni. Toată lumea a zis că se taie banii de la vouchere. Nu, nu se taie de la vouchere! (…) În toamnă, când se face strategia fiscal-bugetară, când se face pachetul de măsuri, vedem cum stăm. Poți veni cu alte măsuri de sprijin astfel încât să eviți erodarea puterii de cumpărare”, a mai completat Adrian Câciu.

Cele două măsuri de sprijin pentru persoanele vulnerabile, vin în completarea protecției sociale realizate prin plafonările de prețuri promovate de PSD în sectoarele marcate de speculă și comportamente comerciale excesive în defavoarea cetățenilor, respectiv în piața de energie, alimente, instituții de credit sau RCA.

CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel Ciolacu: „România e de astăzi în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, o reuşită binemeritată de ţara noastră”

PROMISIUNEA LUI Marcel Ciolacu: Până la sfârșitul anului vom avea o aderare completă la Schengen, inclusiv terestru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Regimul drastic al lui Teo Trandafir să nu se îngrașe deloc: consumă aceleași alimente zilnic
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Oameni buni, grijă mare la suflet, grijă mare la oameni". Sfârșit tragic pentru Teodor Popescu....
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog