UPDATE | Guvernul a reintrodus șomajul tehnic. Declarațiile ministrului Muncii – DOCUMENT

Publicat: 19/01/2022, 13:07
Actualizat: 19/01/2022, 16:21

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că Executivul a reintrodus, prin ordonanță de urgență, posibilitatea acordării de la stat a șomajului tehnic, determinat de interdicțiile ca urmare a pendemia de COVID-19. Această propunere fusese anunțată de premierul Nicolae Ciucă la debutul ședinței. Indemnizația va fi de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, conform documentelor guvernamentale.

„Ne bucurăm că am reușit să aprobăm această ordonanță deoarece, în discuțiile avute la ultimul Consiliu Național Tripartit, partenerii sociali au solicitat acest lucru și le-am promis atunci că în termenul cel mai scurt vom realiza acest aspect”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Până când se acordă ajutorul

„Vom adopta o ordonanță de urgență prin care vom reintroduce acordarea șomajului tehnic și reglementarea de noi măsuri de protecție socială pentru angajați, astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă și, desigur, susținerea unor sectoare economice”, a anunțat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de miercuri.

Premierul a spus că această măsură se introduce în contextul interzicerii și suspendării ori limitării activităților economice din cauza epidemiei de COVID-19. „Practic, vorbim despre acordarea unei indemnizații în cuantum de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75 % din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului pe perioada stării de alertă”, a conchis șeful Executivului.

Conform proiectului de OUG aprobat de Guvern:

Art. I – (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 martie 2022, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

(2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariaţii angajatorilor pe perioada reducerii sau întreruperii temporare a activității total sau parțial, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României.

(3) De acordarea indemnizației prevăzute la alin. (1) beneficiază și salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de  sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepția salariaților aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.”

Indemnizațiile de șomaj tehnic nu s-au mai decontat de la bugetul de stat, începând din data de 1 iulie anul trecut, iar angajatorii care doresc să aplice această măsură trebuiau să o suporte din bugete proprii, conform unei analize a companiei de consultanță juridică ONV LAW, iar ulterior, de la finalul lunii septembrie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind reintroducerea șomajului tehnic, dar și o ordonanță pentru acordarea de zile libere pentru părinţii ai căror copii învață online.

DOCUMENTUL INTEGRAL:

OUG-2 – Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor ca… by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie a găsit o poșetă în care erau acte, bani și telefoane lângă gara...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar...
Vestea momentului! Simona Halep și-a anunțat retragerea sâmbătă, 20 aprilie 2024
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
Ninge de ore bune la munte. La Rânca s-a aşternut deja un strat consistent de...
EL a ucis-o pe Ana-Maria?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
A fost găsit trupul neînsuflețit al tinerei însărcinate din Moldova! Ana-Maria dispăruse acum o săptămână,...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
Ce s-a ÎNTÂMPLAT când LUNA „s-a ÎNTORS pe DOS”?
Ne vei lipsi, maestre! A murit unul din actorii legendari ai țării: Transforma iluziile în...
Prăjitura cu mere și morcovi. Rețetă de post din sertarul bunicii
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu aniversează 13 ani de căsnicie! Cei doi soți au făcut...
La 85 de ani, Irina Loghin își întreține tenul cu unul dintre cele mai ieftine...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Care este al doilea cel mai plăcut oraș din Europa?