Guvernul va anunța joi soluția pentru scăderea prețului combustibilului. Compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină pentru trei luni, una dintre variantele luate în calcul

Guvernul va anunța joi soluția pentru scăderea prețului combustibilului. Compensarea la pompă a prețului la motorină și benzină pentru trei luni, una dintre variantele luate în calcul
FOTO - Caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 22/06/2022, 19:45

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au declarat miercuri că Guvernul va lua o decizie joi cum va proceda cu scăderea prețurilor la combustibil. Soluția va fi anunțată pe 23 iunie, după ședința Executivului.

În momentul de față mai există câteva chestii de detaliu ce mai trebuie stabilite privind compensarea litrului de benzină și motorină pentru lunile iulie, august și septembrie, au declarat cei doi oficiali într-o întâlnire informală cu reprezentanții mass-media.

Decizia anunțată de Guvern vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil, cu toate că acesta rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Executivul a luat în calcul și scăderea taxelor aplicate pe carburanți, însă această măsura nu ar avea un efect pe termen lung. Potrivit premierului scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni-o lună, adică prețurile vor continua să crească și vor acoperi iar reducerea ce ar avea loc acum dacă s-ar tăia TVA-ul. În același timp, nici renunțarea la accize nu ar fi o soluție având în vedere că România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE, relatează hotnews.ro

Prețul la pompă ar putea fi compensat pentru lunile iulie, august, septembrie cu o sumă fixă, nu un procent din preț

Soluția Guvernului ar putea fi o compensare oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții. Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit premierului.

Premierul Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României

Totodată, compensarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu.

Guvernul va lua această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza acum cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.

În momentul de față, Executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea, potrivit celor amintiți mai sus. Sumele pentru compensare vor veni parțial din bugetul de stat, și nu vor fi folosite fonduri europene pentru această măsură.

Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri dimineață o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței pentru a căuta soluții pentru gestionarea situației prețurilor la carburanți, anunțase miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Aceste soluții urmează a fi stabilite și comunicate până mâine”, a mai precizat miercuri Dan Cărbunaru.

Soluțiile PSD pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare

PSD a prezentat miercuri, prin intermediul unui comunicat, soluțiile pentru reducerea prețurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial. Acest lucru nu a exclus colaborarea între toate partidele din Coaliție pentru identificarea soluției potrivite.

De altfel, Ministerul Finanțelor a pus la dispoziția Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experții PSD sunt pregătiți să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.

„Totodată, așa cum a subliniat chiar purtătorul de cuvânt al PNL (Ionuț Stroe-n.r.), intervenția Guvernului în acest domeniu nu trebuie să se facă prin instrumente fiscale întrucât acestea sunt dificil de implementat și nu garantează reducerea prețurilor la consumatorul final. De altfel, se poate observa că soluțiile fiscale implementate în alte state europene, cum ar fi reducerea accizelor și a TVA în Germania, nu i-au determinat pe operatorii economici să scadă prețurile la pompă. Ar fi, deci, o greșeală fundamentală ca Guvernul României să opteze pentru soluții care au eșuat deja în altă parte”, se mai arată în comunicat.