Hamas trimite rachete în Israel după atacurile din Gaza. Mii de israelieni s-au adăpostit joi dimineață

Hamas trimite rachete în Israel după atacurile din Gaza. Mii de israelieni s-au adăpostit joi dimineață
Publicat: 13/05/2021, 08:11
Actualizat: 13/05/2021, 08:19

Hamas a lansat rachete în Israel după ce ministrul Apărării israelian a promis să continue operațiunea militară din Gaza până când se va realiza „liniștea deplină”.

Mii de israelieni s-au adăpostit joi dimineață după ce s-au auzit sirenele de avertizare în capitala economică Tel Aviv, dar și în valea Jezreel din nord, prima dată când s-a întâmplat de când s-au intensificat tulburările săptămâna aceasta.

„Tot Israelul este atacat. Este o situație foarte înfricoșătoare în care să te afli ”, a spus Margo Aronovic, un student în vârstă de 26 de ani din Tel Aviv.

Hamas a lansat rachete la Tel Aviv și către Ierusalim joi devreme, iar Israel a promis că va continua să lovească fracțiunea islamistă din Gaza

Israelul a continuat să efectueze atacuri aeriene asupra Gaza joi devreme, potrivit unui jurnalist al Agence France-Presse. De luni, armata israeliană a efectuat sute de atacuri aeriene în Gaza, ucigând patru comandanți înalți ai Hamas și agenți Hamas. Au fost vizate două clădiri înalte care conțin apartamente și birouri în orașul Gaza.

Citește și: MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în Iersualim și Fîșia Gaza, pe fondul conflictului dintre Israel și Palestina

Cel puțin 67 de persoane au fost ucise în Gaza de când violența a escaladat luni, potrivit ministerului Sănătății. Șapte persoane au fost ucise în Israel, au spus oficialii medicali.

Ultima neliniște a avut loc după ce președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Biden și-a exprimat speranța că recenta creștere a violenței se va încheia în curând, spunând: „Speranța mea este că aceasta se va închide mai devreme, dar Israelul are dreptul să se apere”.

Biden nu a explicat motivele din spatele optimismului său. Biroul lui Netanyahu a declarat că i-a spus președintelui SUA că Israelul „va continua să acționeze pentru a lovi capacitățile militare ale Hamasului și ale celorlalte grupări teroriste active în Fâșia Gaza”.

Pe fondul rapoartelor potrivit cărora mediatorii egipteni încercau să încheie un acord pentru a pune capăt luptelor, Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a declarat: „Israelul nu se pregătește pentru încetarea focului. Momentan nu există o dată de încheiere pentru operațiune. Numai când obținem o liniște deplină putem vorbi despre calm. ”

De când ostilitățile s-au intensificat luni seara, Hamas a lansat aproximativ 1.500 de rachete din Gaza pe teritoriul israelian, conform celei mai recente estimări a armatei israeliene. Lansarea a aproximativ 350 de rachete a eșuat, în timp ce alte sute au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome din Israel, a spus armata.

Armata israeliană a declarat că a ucis patru comandanți înalți ai Hamas într-o „operațiune complexă și de prima natură”, împreună cu serviciul de securitate Shin Bet. Printre cei decedați se numărau Bassem Issa, comandantul brigăzii orașului Gaza, șeful comandamentului cibernetic și șeful rețelei de producție Hamas.

Pe fondul atacurilor aeriene și al rachetelor, orașele cu populații evreiești și arabe mixte au fost lovite de unele dintre cele mai grave violențe comunitare pe care Israel le-a văzut în ultimii ani.

Filmele atacului din Bat Yam, o suburbie din Tel Aviv, au fost transmise în direct la televizor, dar poliția și serviciile de urgență nu au ajuns la fața locului decât 15 minute mai târziu, în timp ce una dintre victime stătea nemișcată în mijlocul străzii.

Deși ultimele probleme din Ierusalim au fost declanșatorul imediat al ostilităților, palestinienii au fost frustrați, deoarece aspirațiile lor către un stat independent au suferit eșecuri în ultimii ani. Printre acestea se numără recunoașterea de către Washington a Ierusalimului disputat ca capitală a Israelului, un plan al SUA de a pune capăt conflictului pe care l-au considerat favorabil Israelului și continuarea construirii așezărilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee