Hamas trimite rachete în Israel după atacurile din Gaza. Mii de israelieni s-au adăpostit joi dimineață

Hamas trimite rachete în Israel după atacurile din Gaza. Mii de israelieni s-au adăpostit joi dimineață
Publicat: 13/05/2021, 08:11
Actualizat: 13/05/2021, 08:19

Hamas a lansat rachete în Israel după ce ministrul Apărării israelian a promis să continue operațiunea militară din Gaza până când se va realiza „liniștea deplină”.

Mii de israelieni s-au adăpostit joi dimineață după ce s-au auzit sirenele de avertizare în capitala economică Tel Aviv, dar și în valea Jezreel din nord, prima dată când s-a întâmplat de când s-au intensificat tulburările săptămâna aceasta.

„Tot Israelul este atacat. Este o situație foarte înfricoșătoare în care să te afli ”, a spus Margo Aronovic, un student în vârstă de 26 de ani din Tel Aviv.

Hamas a lansat rachete la Tel Aviv și către Ierusalim joi devreme, iar Israel a promis că va continua să lovească fracțiunea islamistă din Gaza

Israelul a continuat să efectueze atacuri aeriene asupra Gaza joi devreme, potrivit unui jurnalist al Agence France-Presse. De luni, armata israeliană a efectuat sute de atacuri aeriene în Gaza, ucigând patru comandanți înalți ai Hamas și agenți Hamas. Au fost vizate două clădiri înalte care conțin apartamente și birouri în orașul Gaza.

Citește și: MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în Iersualim și Fîșia Gaza, pe fondul conflictului dintre Israel și Palestina

Cel puțin 67 de persoane au fost ucise în Gaza de când violența a escaladat luni, potrivit ministerului Sănătății. Șapte persoane au fost ucise în Israel, au spus oficialii medicali.

Ultima neliniște a avut loc după ce președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Biden și-a exprimat speranța că recenta creștere a violenței se va încheia în curând, spunând: „Speranța mea este că aceasta se va închide mai devreme, dar Israelul are dreptul să se apere”.

Biden nu a explicat motivele din spatele optimismului său. Biroul lui Netanyahu a declarat că i-a spus președintelui SUA că Israelul „va continua să acționeze pentru a lovi capacitățile militare ale Hamasului și ale celorlalte grupări teroriste active în Fâșia Gaza”.

Pe fondul rapoartelor potrivit cărora mediatorii egipteni încercau să încheie un acord pentru a pune capăt luptelor, Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a declarat: „Israelul nu se pregătește pentru încetarea focului. Momentan nu există o dată de încheiere pentru operațiune. Numai când obținem o liniște deplină putem vorbi despre calm. ”

De când ostilitățile s-au intensificat luni seara, Hamas a lansat aproximativ 1.500 de rachete din Gaza pe teritoriul israelian, conform celei mai recente estimări a armatei israeliene. Lansarea a aproximativ 350 de rachete a eșuat, în timp ce alte sute au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome din Israel, a spus armata.

Armata israeliană a declarat că a ucis patru comandanți înalți ai Hamas într-o „operațiune complexă și de prima natură”, împreună cu serviciul de securitate Shin Bet. Printre cei decedați se numărau Bassem Issa, comandantul brigăzii orașului Gaza, șeful comandamentului cibernetic și șeful rețelei de producție Hamas.

Pe fondul atacurilor aeriene și al rachetelor, orașele cu populații evreiești și arabe mixte au fost lovite de unele dintre cele mai grave violențe comunitare pe care Israel le-a văzut în ultimii ani.

Filmele atacului din Bat Yam, o suburbie din Tel Aviv, au fost transmise în direct la televizor, dar poliția și serviciile de urgență nu au ajuns la fața locului decât 15 minute mai târziu, în timp ce una dintre victime stătea nemișcată în mijlocul străzii.

Deși ultimele probleme din Ierusalim au fost declanșatorul imediat al ostilităților, palestinienii au fost frustrați, deoarece aspirațiile lor către un stat independent au suferit eșecuri în ultimii ani. Printre acestea se numără recunoașterea de către Washington a Ierusalimului disputat ca capitală a Israelului, un plan al SUA de a pune capăt conflictului pe care l-au considerat favorabil Israelului și continuarea construirii așezărilor.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Simona Halep a radiat de fericire la petrecerea de logodnă! Cum a fost surprinsă alături...
Detalii ŞOCANTE despre asasinatul din Arad! Care sunt legăturile amantei lui Crișan cu lumea interlopă
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Cum arată viața într-o „țară care nu există”. Localnic: „Este ca și cum un chirurg...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ludovic Orban, reacție halucinantă după ce a fost comparat cu Liviu Dragnea și Ceaușescu. Replica...
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Sfârşitul pentru Florin Cîţu! Pică Guvernul! Cine va fi noul premier al României
Încă o victimă pe lista morților suspecte din preajma familiei Clinton. Jurnalistul care a dezvăluit...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....