FOTO-VIDEO | Super-iahtul scufundat în Marea Mediterană, în apropiere de Sicilia, aparținea unui oligarh rus și valora o adevărată avere. Echipajul a fost salvat de o navă de patrulare românească

Publicat: 25/08/2022, 17:41
Actualizat: 25/08/2022, 17:50

Super-iahtul care s-a scufundat în Marea Mediterană, weekend-ul trecut, în apropiere de Sicilia, aparține oligarhului rus Gennady Ayvazyan (54 de ani), un magnat al cărbunelui, potrivit jurnaliștilor italieni.

Publicația italiană La Gazzetta Del Mezzogiorno și Nexta scriu că nava de lux ar fi costat cel puțin 50 de milioane de dolari, fiind unul dintre cele mai mari iahturi construite de Monaco Yachting and Technologies. El ar fi devenit proprietar al ambarcațiunii în anul 2019.

Vasul „Saga”, cu o lungime de 40 de metri, la bordul căreia se aflau nouă persoane, s-a scufundat la aproximativ 15 km de coastele localității Catanzaro Marina din regiunea Calabria.

Sâmbătă noapte, vasul „Saga” se îndrepta dinspre Gallipoli spre Milazzo în momentul în care a început să ia apă la bord. Paza de coastă italiană a primit un apel de urgență de la căpitanul navei și a intervenit salvând toate cele nouă persoane aflate la bord – patru pasageri și cinci membri ai echipajului.

Astfel, în zonă au fost trimise o navă de patrulare românească, care acționează în numele agenției Frontex, și o navă de patrulare CP 321 din Crotone.

FOTO – Profimedia

Primii patru pasageri și un membru al echipajului au fost imediat asigurați pe barca de patrulare română, apoi au fost transferați pe barca de patrulare și duși în portul Catanzaro, în timp ce compania proprietară a contactat o companie de remorcare din Crotone pentru a încerca să salveze nava.

În zori, remorcherul Alessandro Secondo din Crotone a sosit și a început să remorcheze Saga spre Crotone, singurul port în care nava ar fi putut intra, luând la bord încă patru membri ai echipajului, inclusiv pe căpitan.

Însă, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a înclinării constante a iahtului, situația s-a înrăutățit și – în ciuda eforturilor depuse – nava s-a scufundat într-un timp foarte scurt.

FOTO – Profimedia

Momentul scufundării iahtului de lux în Marea Mediterană a fost filmat de Garda de Coastă și arată cum vasul mai întâi se înclină într-o parte, apoi începe sa ia apă și în final i se mai vede doar prora ieșită la suprafață înainte ca ambarcațiunea să dispară sub apă aproape vertical.

Deocamdată nu se cunosc cauzele scufundării ambarcațiunii, dar autoritățile italiene au deschis o anchetă în acest caz pentru a aflat exact ce s-a întâmplat.

FOTO – Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase