IMAGINI SPECTACULOASE | Cum se vede din dronă podul suspendat de la Brăila

Publicat: 12/06/2023, 15:37

Podul de la Brăila, al treilea pod suspendat ca dimensiune din Europa și cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii 30 de ani din România, este la un pas de inaugurare, conform estimărilor oficiale, iar imaginile aeriene surprinse cu drona de echipa Gândul atestă amploarea lucrării.

Suprastructura podului suspendat peste Dunăre a fost testată, luni, aceasta fiind una dintre etapele importante înaintea deschiderii oficiale al celui de-al treilea pod suspendat ca dimensiune din Europa. Potrivit declarațiilor oficialilor prezenți, podul va fi, cel mai probabil, dat în folosință la finaluil acestei luni.

Cinci teste statice plus testul dinamic

În imaginile filmate cu drona de echipa Gândul se văd camioanele aduse pe pod pentru a putea verifica structura de rezistență a construcției spectaculoase.

Podul suspendat peste Dunăre, Brăila – Smârdan, a fost realizat de asocierea Webuild (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. (Japonia) și reprezintă o investiția totală de aproximativ 500 milioane euro.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a dat detalii, la fața locului, despre testele de luni și stadiul lucrării. Este vorba de inclusiv sistemul podului, sistem care este montat definitiv – și care și va și monitoriza post-dare în trafic acest obiectiv – sunt 50 de seturi care sunt montați în toate punctele sensibile ale podului, inclusiv pe tiranți, pe cabluri, pe blocurile de ancoraj și măsoară tensiunile la care este supus acest pod. „Bineînțeles și verificarea clasică cu cele patru stații topo de mare precizie care urmăresc evoluția podului acum când este încărcat cu cele 2.400 de tone pe firul Tulcea-Brăila”, a spus secretarul de stat.

Rugat de jurnaliști să estimeze o dată la care podul va intra în folosință, Ionel Scrioșteanu a spus că, așa cum a anunțat și ministrul Transporturilor, viceprim-ministrul Sorin Grindeanu, aceasta este la sfârșitul lunii.

„În jurul datei de 27 (iunie  n.r.), acest obiectiv ar fi dat în trafic. Ceea ce se întâmplă astăzi este în cadrul acestui calendar de dare în trafic”, a precizat secretarul de stat.

Ionel Scrioșteanu a spus că mai sunt teste de efectuat zilele următoare, încă cinci teste statice plus testul dinamic, joi. „Și vedeți mai sunt de realizat partea de semnalizare rutiere verticală și orizontală la care se lucrează în acest moment în paralel cu testarea cutiei. Drumul, în prima etapă așa cum a anunțat și dl. viceprim-ministru, va fi dat în trafic o dată cu podul”, a spus luni secretarul de stat.

Și Francesco Bernabè, Directorul Webuild Romania, a dat detalii privind stadiul lucrărilor, după ce s-a descoperit un defect la sol, respectiv s a tasat pământul la rampa de coborâre spre Brăila, din cauza greutății, și s-au făcut anumite lucrări adiționale pentru a putea garanta calitatea lucrării.

Potrivit directorului din cauza naturii terenului și din cauza greutății a avut loc o mică deplasare a structurii pe care s-a făcut compensare.

„Această defect s-a urmărit din timp. S-a ajuns la nivel de stabilitate. Când s-a ajuns la nivel de stabilitate, când s-a ajuns la nivel de stabilitate pe care s-a găsit cea mai bună soluție tehnică de implementat în proiect, s-a implementat. Și săptămâna asta completăm cu lucrări de finisaj gros de asfalt, după vom proceda cu tot ce înseamnă finisaj la nivel de semnalizare de marcaj”, a declarat Francesco Bernabè,

Întrebat dacă rămâne data de 27 iunie probabilă pentru inaugurare, constructorul a spus „discutabil”.

„Testele sunt dintre cele mai complexe teste făcute până azi în România. Testele se va desfășura în 4 zile prime trebuie zile: sunt testele statice, care prevăd 13 configurări diferite. Azi se face cu 60 de camioane. Zilele următoare vor fi 19 camioane, puse în puncte sensibile pentru a putea testa toate elementele podului. Ultima zi va fi cu testele dinamice necesare pentru a putea completa toată evaluarea la stabilitate podului”, a spus directorul Webuild Romania.

Francesco Bernabè a explicat ce înseamnă de fapt un test dinamic.

„Practic iau un camion care trece cu o viteză controlată de 80 de kilometru la oră, cu care se va verifica deplasarea și mișcarea”, a spus directorul cu privire la modul în care se comportă structura podului.

„Totul este în regulă, e o bucurie mare pentru noi azi și aici la o stare de azi. A fost o provocare mare pentru toți, cu sprijin și partea autorității, cu sprijin de la beneficiar și cu bunăvoință s-a ajuns la o etapă foarte importantă pentru noi și țara dvs”, a declarat Francesco Bernabè.

Cifre relevante

Podul de la Brăila este cuprins în Masterplanul General de Transporti și face parte din Drumul Expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanța.

 • Podul are o lungime de 1974,3 m
 • Deschiderea principală este de 1.120 m
 • Deschiderile laterale au 489,6 m, pe malul Brăila, şi 364,6 metri, pe malul Tulcea
 • Pilonii de susținere au o înălțime de 192,64 m
 • Baza pilonilor este la 40 m în pământ
 • Pilonii au fost construiți în sistem continuu, iar cofrarea a fost ghidată cu laser
 • Cablurile de susținere sunt realizate din fir de oțel, care însumează 81.000 km
 • Puse la cap la cap firele ar înconjura planeta de două ori
 • Greutatea totală a cablurilor de susținere 6.700 tone
 • Fiecare cablu are un doametru de 60 de cm
 • Suprafața de rulare are o lățime de 31,7 m, cu patru benzi a câte 3,5 m fiecare
 • Pe fiecare sens  există trotuar și pistă de biciclete
 • Gabaritul pe verticală este de 38 m de la nivelul maxim de inundație.

Urmăriți transmisiunea live de pe podul suspendat de la Brăila:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Milionarul Cășuneanu a fost bătut după un scandal în „lumea bună”. “Fabulosul Costeluș” și-a primit...
FOTO. Imagini incendiare cu Corina Caragea într-un costum de baie alb!
Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este...
Răzvan a murit după ce medicii l-au trimis acasă cu antibiotic! 'Dacă i se făcea...
Cu tarabele pline de produse locale, de calitate, românii aleg tot mai des "chinezăriile". Preţul dictează...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
2024: O nouă regulă de circulație în sensul giratoriu. Singura bandă care are întotdeauna prioritate
Ce datorii a lăsat în urmă Mioara Roman: „Sunt bune de plată!”
Trupul lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei. Unde și în ce condiții va avea...
Analiză Politico: Intrarea lui Klaus Iohannis în cursa pentru şefia NATO poate produce divizări în...
Scandal uriaș imediat după ce Mioara Roman a murit! Revoltă în masă din cauza unor...
Un EXPERIMENT NASA în SPAȚIU a sfârșit în FLĂCĂRI! Ce au încercat să facă?
A venit anunțul agenției care a distrus-o pe Halep: DECIZIA și motivarea hotărârii...
Recalcularea pensiilor. Cine trebuie să aducă documente în plus la dosar
Ce a putut să își facă la geamul apartamentului un român din cartierul Drumul Taberei,...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
O structură scufundată a fost descoperită în Grota Albastră din Italia