Imagini uluitoare la Băile Herculane! Cum arată cădițele în care își caută românii sănătatea, în apa sulfuroasă de pe malul Cernei

Publicat: 02/11/2022, 09:00

Mii de oameni merg și se îmbăiază anual, indiferent de anotimp, pe malurile râului Cerna, acolo unde pot beneficia liber, fără taxe, de apa minerală sulfuroasă a Băilor Herculane. Celebrele cădițe sunt alimentate de izvoarele de apă minerală sulfuroasă, clorurosodice, calcice, saline cu efect benefic pentru afecțiunile reumatismale osteo-articulare, afecțiunile post-traumatice și afecțiunile neurologice centrale și periferice.

Locuri unice în România, cădițele de la Băile Herculane arată exact ca celebra stațiune. Jalnic! Cele mai cunoscute sunt cele două gropi betonate din zona “7 Izvoare”, alimentate de la “Izvorul Scorilo”.

Fie că e vară sau iarnă, oamenii vin aici și se îmbăiază, de cele mai multe ori “după ureche”, fără o recomandare prealabilă a medicului, doar pentru că au auzit că “apa asta face bine”.

Gratuitatea îi atrage ca un magnet. Nici măcar mizeria și imaginea demnă de Evul Mediu nu îi sperie. Cădițele nu sunt altceva decât niște gropi mari în pământ, pe marginea cărora s-a turnat beton, care e vopsit periodic. Lângă ele s-au ridicat niște cabane improvizate, unde maseurii, profesioniști sau nu, își oferă serviciile. Pe lângă, tot felul de tarabe unde se vând de la prosoape, până la lenjerie intimă.

„Cine îți mai dă ceva în țara asta, gratis?”

Mai greu e după zilele ploioase, când mocirla pune stăpânire pe terenul din jurul cădițelor.

“E bine dom’le, că e gratis. Cine îți mai dă ceva în țara asta, gratis? Aici venim și nu ne ia nimeni bani, pentru băi. Noi nu ne permitem să mergem, să plătim. Nu e nicio mizerie, apa cu sulf curăță tot, să știți și voi! Eu vin aici de vreo 20 de ani și nu am pățit nimic”, e de părere un domn trecut de 70 de ani, care spune că e din județul vecin, Mehedinți.

„E bine aici. E foarte bine. Să zicem mersi că încă e gratis. Eu am cabinetul de masaj de lângă cădițe. Primăria ne ajută așa cum poate, ei ne-au ajutat și cu gardul, eu am grijă să fie ordine aici. Nu e nicio mizerie, cum vreți să fie? Nu poate să fie lux, că acolo unde-i lux, e pe bani”, afirmă bărbatul.

SPA modern, blocat de un aviz

Deși sunt cunoscute ca și “cădițele de la Herculane”, terenul aparține administrativ de comuna vecină, Mehadia. De doi ani primar, Grigore Bardac spune că, încă de la preluarea mandatului, și-a dorit să facă ceva pentru această zonă, pe care o vede cu mare potențial pentru micuța comună cărășeană.

“Mie îmi pare rău că locul arată așa acum, dar momentan nu prea avem ce să facem. Noi suntem la final cu studiul de fezabilitate, dar așa e în România, când vrei să faci ceva, se trezesc unii că s-a născut în ei simțul proprietății. Noi suntem proprietari pe terenul respectiv, o dovedim cu acte juridice, cu extras de carte funciară, dar Romsilva revendică dreptul de proprietate pentru acest teren. Am avut nevoie de avizul lor pentru studiul de fezabilitate și atunci s-au gândit ei că sunt proprietari pe acest teren și nu ne-au mai dat avizul. Nu am început un proces cu ei, suntem în negocieri și sperăm să rezolvăm problema în mod amiabil, pentru că dacă ajungem în instanță nu facem decât să blocăm totul pentru alți câțiva ani”, susține primarul.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete