„Împăratul”, unul dintre cei mai periculoși infractori români, a ajuns în țară. Acesta a fost extrădat din Irlanda

„Împăratul”, unul dintre cei mai periculoși infractori români, a ajuns în țară. Acesta a fost extrădat din Irlanda
Sursa foto: Poliția Română
Publicat: 03/08/2022, 12:15

Ioan Anton, zis și „Împăratul”, unul dintre cei mai periculoși infractori români, a fost extrădat marți din Irlanda către România, informează autoritățile.

Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, are pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru mai multe infracțiuni: constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat și instigare la tâlhărie calificată.

„În urma schimbului de date și informații realizat cu Biroul Sirene Irlanda și pe baza informațiilor transmise de către Serviciul Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, s-a reușit depistarea și arestarea bărbatului pe teritoriul Irlandei, în vederea predării către România.

Acesta a fost preluat de polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigații Criminale și va fi introdus într-un centru de reținere și arestare preventivă.

Schimbul de date și informații cu autoritățile irlandeze a fost efectuat prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul SIRENE România, respectiv Biroul SIRENE Irlanda”, transmit autoritățile.

Cine este Ioan Anton, zis „Împăratul”

Ioan Anton era liderul unei grupări de criminalitate organizată, calitate în care i se spunea „Împăratul” și figura în categoria „Most wanted”, a celor mai periculoși infractori.

Acesta a fost capturat pe 28 septembrie 2020 în Irlanda, în urma cooperării dintre autoritățile române și irlandeze.

Originar din Neamț, el conducea o organizație criminală care activa în Irlanda, unde exploata prostituate românce, percepea taxe de protecție, spărgea bancomate prin aruncarea lor în aer, comitea tâlhării și alte infracțiuni.

El fost dat în urmărire internațională pentru comandarea unei crime comise în 2014, în Irlanda, a cărei victimă a fost Virgil Bușă, tatăl lui Franco, fostul iubit al fiicei lui Adi Minune.

În 2019, Tribunalul București a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Ioan Anton.

„În luna aprilie 2014, în timp ce se afla pe teritoriul Irlandei, bărbatul, în calitate de lider, împreună cu alţi cetăţeni români, s-ar fi constituit într-un grup de criminalitate organizată, cu scopul obţinerii de venituri financiare din fapte ilegale şi ar fi săvârşit acte materiale ale infracţiunilor de şantaj, instigare la omor calificat, instigare la tentativă la omor calificat şi instigare la tâlhărie calificată“, se arăta într-un comunicat al Poliţiei Române de la acea vreme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase