Atunci când carnea a fost decongelată, trebuie gătită într-un interval de timp mult mai scurt decât în cazul cărnii proaspete. Perioada maximă de păstrare variază în funcție de tipul de carne, dar trebuie să fie atent monitorizată pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor periculoase.
Atunci când carnea este decongelată, este important să o gătiți rapid și să respectați termenul de valabilitate specific fiecărui tip de carne. Carnea care are un miros neplăcut sau o culoare modificată nu mai trebuie consumată.
De exemplu, carnea de vită, atunci când este proaspătă, poate fi păstrată în frigider între 3 și 5 zile, în funcție de tipul său. Dacă aceasta a fost decongelată, perioada de păstrare se reduce la 2-3 zile.
Bucățile întregi de carne de vită rezistă mai mult decât carnea tocată, care se recomandă a fi gătită într-un interval de 1-2 zile. De asemenea, este important de menționat că bacteriile precum E. coli, care pot cauza toxiinfecție alimentară, se pot dezvolta pe carnea de vită, iar gătirea corespunzătoare este esențială pentru prevenirea riscurilor.
Carnea de porc tocată trebuie gătită în termen de 1-2 zile de la decongelare, similar cu carnea de vită tocată. Cotletele și alte bucăți de carne de porc întregi rezistă aproximativ 1-2 zile în frigider, iar pentru cărnuri prelucrate, cum ar fi crenvurștii, perioada este de 1-2 săptămâni, în funcție de dacă pachetul a fost deschis sau nu.
Este esențial să se evite contaminarea cu Trichinella spirallis, un parazit care poate duce la trichineloză, prin gătirea corespunzătoare a cărnii.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2F6-poza-interior-4.jpg)
Sursa foto: Facebook
Carnea de pasăre, inclusiv puiul, curcanul și rața, este o preocupare majoră din punct de vedere al siguranței alimentare, datorită riscului de contaminare cu Salmonella. Această bacterie poate fi distrusă numai prin gătirea cărnii la o temperatură adecvată. Este recomandat ca toate tipurile de carne de pasăre să fie utilizate în termen de 1-2 zile de la decongelare.