În ce stare este singurul copil din România internat la ATI cu COVID -19

În ce stare este singurul copil din România internat la ATI cu COVID -19
Publicat: 15/07/2022, 14:38

Singurul copil din țară, diagnosticat cu COVID-19 și care se află în acest moment la Terapie Intensivă, este un pacient de 6 ani, internat la Iași. Copilul a ajuns pe 14 iulie la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași în stare gravă, de la Suceava, din cauza unei come diabetice, fiind diagnosticat cu diabet în formă incipientă. Medicii au explicat că, în acest moment, starea gravă a pacientului nu este influențată de infecția cu SARS-CoV-2, ci de diabetul zaharat.

„A fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip I, cu o formă severă de cetoacidoză inaugurală, ca atare din start s-a hotărât internarea la Anestezie și Terapie Intensivă pentru un asemenea caz. Testul rapid care se face înainte de internare conform recomandărilor DSP, CNCSBT și celorlalte proceduri interne a evidențiat că este pozitiv pentru SARS-CoV-2, ca atare pe zona roșie unde sunt pacienții confirmați. Nu a fost protezat respirator, primește în continuare terapia specifică pentru diabet, necesită monitorizare clinică și paraclinică”, a declarat dr. Tamara Roșu, medic-șef UPU și purtător de cuvânt de la Spitalului de Copii.

Medicii mai spun că cel mai probabil, după tratamentul primit în ATI pentru coma diabetică, acesta va fi transferat în zona roșie a spitalului, cea non-ATI.

„La noi este primul caz de ATI-COVID după o perioadă de două-trei luni”

„La noi este primul caz de ATI-COVID după o perioadă de două-trei luni, însă după ce va fi compensată coma diabetică va fi transferat în secție, estimăm în câteva zile. Nu este o stare cauzată de COVID, ci de diabetul la debut”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.

În ultimele 24 de ore în România au fost înregistrate un număr de 4.107 de noi infectări cu COVID, o nouă creștere semnificativă, fiind efectuate 18.499 de teste. Trei persoane și-au pierdut viața în ultima zi în urma infecției cu SARS-CoV-2, iar la Terapie Intensivă sunt internate 101 persoane.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult