În lipsa bugetului, Bucureștiul este la un pas de „naufragiu”. Avocat: „Capitala se va găsi în imposibilitatea de a asigura serviciile”

În lipsa bugetului, Bucureștiul este la un pas de „naufragiu”. Avocat: „Capitala se va găsi în imposibilitatea de a asigura serviciile”
Publicat: 07/03/2024, 08:00

Bucureștiul a mai primit, miercuri, încă o lovitură, după ce Consiliul General al Municipiului București a respins, din nou, bugetul pe anul 2024. Avocatul Radu Dinulescu, fost șef al Departamentului Juridic din Primăria Capitalei, trage un semnal de alarmă și spune că, în lipsa bugetului, Municipiul București se va găsi în situația de a nu putea să asigure serviciile administrative, cum este, de exemplu, transportul public.

„Este o lovitură dată de Nicușor Dan cetățenilor Bucureștiului. În fiecare an, de când este primar general, bugetul propus de el a fost unul aiuristic, nerealist, și care nu conținea elemente importante. Din acest motiv a și fost respins proiectul de buget”, a declarat Radu Dinulescu pentru Gândul.

Avocatul explică apoi care ar putea fi repercusiunile faptului că Bucureștiul nu are un buget aprobat.

„În consecință, constatăm că, în cazul neadoptării bugetului local al Municipiului București, într-un termen de 45 de zile, calculate începând cu data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial al României, Partea I,  direcţiile generale ale finanţelor publice vor dispune sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu transferuri consolidabile, până la aprobarea acestuia de către Consiliul General. Astfel, țînând cont de faptul că Municipiul București va fi privat de sumele mai sus menționate, în cazul neadoptării bugetului local în termenul prevăzut de art. 39 din Legea nr. 273/2006, constatăm că autoritatea executivă se va regăși în imposibilitatea de a asigura furnizarea serviciilor prevăzute în sarcina acesteia, cu respectarea unui standard de calitate corespunzător interesul public”, susține avocatul Radu Dinulescu.

Avocat: „Autoritatea executivă nu va putea demara noi investiții”

Potrivit sursei citate, Bucureștiul nu va putea demara nici investiții noi.

„Mai mult, până la dată aprobării bugetului local, autoritatea executivă nu va putea demara noi investiții, întârziind astfel procedurile de autorizare și execuție a unor lucrări de construire, cu riscul imposibilității de a asigura finalizarea acestora, pe durata anului în curs. Totodată, în lipsa acestor sume, Bucureștiul se va regăși în imposibilitatea de a asigura atât plata remunerațiilor datorate salariaților care compun aparatul de specialitate al Primarului General, cât și îndeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina acestuia potrivit contractelor încheiate cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări deja achiziționate. În acest sens, neîndeplinirea, la timp, a obligațiilor financiare va avea drept rezultat aplicarea de penalități în sarcina Municipiului București, acesta fiind obligat să repare toate prejudiciile cauzate în patrimoniul persoanelor juridice/fizice care nu au beneficiat de plata la timp a sumelor datorate”, explică avocatul.

Avocat: STB ar putea intra în imposibilitate de plată

Radu Dinulescu mai spune că serviciile oferite de STB ar putea fi în pericol.

„Neplata serviciilor de transport în comun asigurate de Societatea de Transport București, în beneficiul Municipiului București, va putea avea drept consecință sistarea prestațiilor asigurate de acest operator. Așadar, într-un astfel de caz, societatea anterior menționată (având drept acționar majoritar: Municipiul București) se va confrunta, la rândul ei, cu imposibilitatea de a asigura atât plata salariilor datorate propriilor angajați, cât și îndeplinirea obligațiilor stabilite în sarcina acesteia potrivit contractelor încheiate cu furnizorii de bunuri și servicii”, conchide avocatul Radu Dinulescu.

PNL a respins, din nou, bugetul propus de primarul general

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a respins, din nou, miercuri, proiectul de buget pe anul 2024, propus de primarul general.

CGMB nu a votat proiectul de buget pe anul 2024.  Liberalii au propus un amendament, însă nu a trecut.

În consecință, PNL nu a votat bugetul propus de primarul general.

La sfârșitul ședinței, Nicușor Dan a luat cuvântul și a precizat că este dispus să discute cu fiecare grup politic până la miezul nopții.

Bugetul a fost respins și în ședința de vineri.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...