Incendiu de pădure în județul Bacău. Focul a izbucnit duminică, iar intervenția pompierilor este dificilă pentru că în zonă încă există muniție neexplodată din Primul Război Mondial | VIDEO

Publicat: 01/11/2021, 13:54
Actualizat: 01/11/2021, 18:36

Un incendiu de pădure a izbucnit duminică seara într-o pădure din zona comunei Oituz din județul Bacău, iar pompierii încă nu au reușit să stingă flăcările.

UPDATE ORA 16:00 – Forțele Aeriene intervin pentru stingerea incendiului

O aeronavă C-27J Spartan din dotarea Forțelor Aeriene Române configurată pentru stingerea incendiilor, a decolat luni, 1 noiembrie, în jurul orei 15.30, din Baza 90 Transport Aerian, pentru a acționa în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău care intervin împotriva incendiului de pădure din zona comunei Oituz, județul Bacău.

Aeronava C-27J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere. Din anul 2017 și până în prezent, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au mai acționat pentru stingerea a două incendii de pădure din țara noastră – unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.

De asemenea, aeronavele Forțelor Aeriene Române au efectuat și două misiuni internaționale de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia, iar cea de-a doua a avut loc anul acesta, în luna august, în Macedonia de Nord.

Misiunea se execută la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, informează Ministerul Apărării Naționale.

Imagini din Baza 90 Transport Aerian, pe timpul pregătirii aeronavei C-27J Spartan pentru misiunea de stingere a incendiului din județul Bacău / Sursa: MApN:

Imagini din timpul intervenției aeronavei C-27J Spartan în județul Bacău / Sursa: MApN

Știrea inițială:

Un incendiu de pădure a izbucnit duminică seara într-o pădure din zona comunei Oituz din județul Bacău, iar pompierii încă nu au reușit să stingă flăcările.

Intervenția este una dificilă din cauza terenului accidentat, dar și din cauza faptului că în zonă încă este prezentă muniție neexplodată din Primul Război Mondial, informează Digi24.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, spune că pompierii au intervenit încă de duminică seara pentru a stinge incendiul izbucnit pe fondul forestier al comunei Oituz. Potrivit acestuia, focul a cuprins 12 hectare de pădure. Este vorba despre o pădure de pin.

Intervenția a început duminică, în jurul orei 18.00 și continuă și luni . La intervenție participă 55 de pompieri, cărora li s-au alăturat voluntari și echipe de intervenție de la ocolul silvic privat Oituz.

Pompierii au cerut ajutorul Inspectoratului General de Aviație

Intervenția pompierilor este una dificilă, dat fiind terenul foarte accidentat. De asemenea, accesul este periculos deoarece în zonă a trecut linia frontului în timpul Primului Război Mondial, motiv pentru care în apropiere se află încă muniție rămasă neexplodată.

Andrei Grecu spune că deși este periculos, pompierii iau toate măsurile de protecție astfel încât să nu se înregistreze victime în rândul salvatorilor.

„Sperăm să fie optime condițiile de zbor ca să primim ajutor din partea colegilor de la Inspectoratul General de Aviație”, a adăugat el.

Potrivit ISU Bacău, forțele care intervin pentru stingerea incendiului sunt următoarele:

  • Detașament Onești: 1 Frap, 1 APIC Duster, 1 ASAS, 1 UTV, 1 amb. SMURD – 16 pompieri militari;
  • Detașament Bacîu: 1 APIC Duster cu 1 UTV ARG, 1 Auto Pirotehnic si 1 Drona, 1 APIC, Grupa Operativa – 9 pompieri militari;
  • Detașament Moinești: 6 pompieri militari, 1 ASAS, 1 APIC Duster (11 vermorele și 2 suflante);
  • ISUJ CV: 19 pompieri militari (vermorele), 2 ASAS, 1 Apic, 1 Microbuz;
  • SVSU:1 auto cu 4 voluntari;
  • Ocolul Silvic Privat Oituz: 3 Auto – 10 lucrători.

În total intervin 50 de pompieri militari (4 ASAS, 6 APIC, 1 Microbuz, 1 Pirotehnic, 1 SMURD) și patru autospeciale și 14 lucrători din partea SVSU și Ocolul Silvic.