Incendiul de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași ar fi fost cauzat de o țigară. Managerul spitalului: „Fumatul e interzis cu desăvârșire”

Incendiul de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași ar fi fost cauzat de o țigară. Managerul spitalului: „Fumatul e interzis cu desăvârșire”
Publicat: 25/12/2020, 15:56
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

În noaptea de Crăciun, un incendiu a curmat viața unui pacient, la Spitalul  Socola din Iași. Managerul unității medicale, Bogdan Șaramet, a făcut declarații despre cauza incendiului, dar și despre procedura de internare a unui pacient.

Conform Bună Ziua Iași, un incendiu a fost anunțat, în noaptea de Ajun, la ora 03:05 la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași, cu degajări de fum pe hol, a anunțat ISU Iași. La fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere și echipajul de terapie intensivă cu medic.

Reprezentanții ISU au declarat că incendiul a fost generat de o țigară.

Reprezentanții ISU: „Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul”

„Bărbatul de 33 de ani era semiconștient, prezența arsuri și simptome de intoxicație cu fum și gaze toxice după ce a ars o saltea de pat. La ora 4.00 incendiul a fost lichidat. După efectuarea manevrelor de resuscitare, victima a fost declarată decedată la ora 6.00. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Managerul unității medicale, Bogdan Șaramet: „Fumatul e interzis cu desăvârșire”

Managerul unității medicale, Bogdan Șaramet, a spus pentru Libertatea că nu înțelege cum ar fi putut porni de la fumat incendiul, pentru că pacientul nu ar fi avut cum să aibă asupra sa țigări.

„Instalația electrică funcționează, iar în spital avem decizie – și nu e un lucru cu care mă joc – prin care fumatul e interzis cu desăvârșire. Eu nu înțeleg cum a reușit să aprindă țigara aia fără foc, sunt lucruri care mă depășesc. În urmă cu două zile am schimbat și toate extinctoarele”, a completat managerul Bogdan Șaramet.

Potrivit procedurii de internare a unui pacient, explicate de Bogdan Saramet pentru Libertatea, aceasta presupune o percheziție făcută de echipajul de poliție, care îl aduce la unitatea medicală, și o altă percheziție în triajul spitalului pentru a se asigura că pacientul nu are obiecte cu care își poate face singur rău.

„Ne uităm după urme de agresiune pe corp și pacientul rămâne doar în lenjerie intimă, apoi este îmbrăcat în pijamale și trimis în zona-tampon, i se iau bunurile personale. Asta s-a întâmplat și în acest caz și nu avea nimic asupra lui”, a declarat Bogdan Șaramet, managerul institutului.

„Lângă pat, într-un loc în care e carbonizat tot, apare un pachet de țigări întreg”

Managerul spitalului spune că un pachet de țigări a fost găsit lângă patul pacientului.

„Am declanșat o comisie, am fost și eu în rezervă și e foarte interesant că în toată suprafața care a ars, lângă pat, într-un loc în care e carbonizat tot, apare un pachet de țigări întreg. Ceva mie îmi scapă, cum Dumnezeu să existe un pachet de țigări neatins de foc?”

Însă, managerul spune că nu a fost găsită vreo componentă metalică de la o brichetă folosită pentru a aprinde țigările respective.

Cine era bărbatul care a decedat?

Bărbatul de 33 de ani nu avea antecedente de internare la Socola, era pentru prima dată adus. A ajuns la spital în urmă unei crize acute pe care a avut-o, nu în urma unei probleme de fond pe care o ținea sub control medicamentos.  Politica unității medicale este internarea într-un salon-tampon, până la rezultatul testului COVID-19. Această încăpere a fost chiar cea care a ars.

Toate cele 18 persoane care se aflau în pavilionul 1B la momentul incendiului erau pacienți proaspăt aduși pentru evaluare și internare la Institutul Socola, pavilionul respectiv fiind și cel mai mare al spitalului.

La sosirea echipajului SMURD pacientul a făcut un nou stop cardio-respirator, fiind resuscitat pentru aproape trei ore înainte de declararea decesului. Din primele informații primite de Libertatea de la Spitalul Socola, angajații au reușit să stingă focul și să scoată pacientul în stare gravă afară, unde l-au resuscitat până când a avut semne vitale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York