Încep înscrierile la titlul de „Tezaur Uman Viu”. Cine poate participa și care sunt condițiile

Încep înscrierile la titlul de „Tezaur Uman Viu”. Cine poate participa și care sunt condițiile
Sursa foto: VALENTINA SAROSI / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 16/02/2022, 09:54
Actualizat: 16/02/2022, 10:20

Ministerul Culturii anunță lansarea celei de-a X-a sesiuni de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de „Tezaur Uman Viu”. Candidaturile pot fi depuse până la data de 31 martie.

Dosarele de candidatură pot fi transmise, atât electronic, la adresa de e-mail: [email protected] cât și prin poștă, până la data de 31 martie 2022 (data poştei – în cazul trimiterii sau, în cazul depunerii personale, data primirii la Registratura Ministerului Culturii), la sediul Ministerului Culturii, anunță instituția.

Verificarea eligibilității dosarelor de candidatură se va face în intervalul 1 – 15 aprilie 2022, iar evaluarea dosarelor de candidatură de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va avea loc în perioada 16 aprilie – 30 iunie. Rezultatul final va fi publicat pe site-ul Ministerului Culturii în data de 14 iulie 2022.

Ce înseamnă titlul de „Tezaur Uman Viu”

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate.

Titlul de „Tezaur Uman Viu” este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI).

În momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă o experiență de minim 25 de ani în domeniu.  Nu pot candida persoane care au urmat o formă de învăţământ teoretic, vocaţional și tehnologic.

„Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri de „Tezaur Uman Viu”, iar decizia Comisiei nu poate fi supusă procedurii de contestație”, precizează Ministerul Culturii.

Cine se poate înscrie

În competiție se pot înscrie persoane care lucrează în următoarele domenii de activitate: prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei, prelucrarea lutului, prelucrarea metalelor, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumânărit, instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri, alimentație, ocupații, cunoștințe despre om și natură, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

Ce va conține dosarul de candidatură

  1. Recomandare din partea comunităţii;
  2. Referat întocmit de către un specialist în domeniile patrimoniului cultural imaterial pentru care se depune candidatura;
  3. Notă biografică, conform Anexei nr. 1 care este parte integrantă din prezentul regulament;
  4. Documente/materiale(fotografii, CD-uri, DVD-uri, link-uri, materiale vizuale pe suport digital sau fotografic etc.) care să demonstreze activitatea persoanei candidate la titlu;
  5. Declaraţie pe proprie răspundere a candidatului privind veridicitatea informaţiilor cuprinse în Nota biografică, conform Anexei nr. 2;
  6. Acordul în scris al persoanelor propuse în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. a şi b cu privire la depunerea candidaturii în vederea obţinerii titlului de TEZAUR UMAN VIU , conform Anexei nr. 3;
  7. Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, conform Anexei nr. 4;
  8. Declaraţie pe proprie răspundere a persoanei/instituției deponente privind autenticitatea și veridicitatea informaţiilor cuprinse în Dosarul de candidatură, precum și respectarea prevederilor art. 326 din Codul Penal privind Falsul în declarații și înscrisuri, conform Anexei nr. 5.

Persoanele ale căror dosare de candidatură au fost respinse într-o sesiune a Programului „Tezaur Uman Viu”, din cauza neîndeplinirii criteriilor prevăzute la Art. 4, alin. (1), (2), (4), pot relua procedura numai după o perioadă de 5 ani de la respectiva sesiune. În acest caz, referatul întocmit de specialist va conține (și) explicații privind dinamica gradului de îndeplinire a criteriilor de candidatură.

Dosarele de candidatură nu se returnează, menționează Ministerul Culturii.

Primul român declarat „Tezaur Uman Viu”, în anul 2010, a fost artista populară Maria Deac Poenaru, recunoscută drept ultima reprezentantă a pictorilor iconari din Laz.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală