Începe conferința donatorilor pentru Republica Moldova. 45 de țări și instituții, printre care și România, participă la reuniune / Evenimentul va fi co-prezidat de Bogdan Aurescu și omologii săi din Germania și Franța

Începe conferința donatorilor pentru Republica Moldova. 45 de țări și instituții, printre care și România, participă la reuniune / Evenimentul va fi co-prezidat de Bogdan Aurescu și omologii săi din Germania și Franța
Sursa: Geert Vanden Wijngaert/AP/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 21/11/2022, 12:28
Actualizat: 21/11/2022, 12:29

Aproximativ 45 de țări și instituții se întâlnesc luni la Paris la conferința donatorilor pentru Republica Moldova, țară care ar putea fi puternic destabilizată ca urmare a războiului din țara vecină, Ucraina.

Moldova a resimțit puternic efectele creșterii prețurilor la alimente și energie, dar și efectele miilor de refugiați ucraineni sosiți pe teritoriul său. De altfel, Moldova este țara cu cei mai mulți refugiați ucraineni pe cap de locuitor.

În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia, Moldova se confruntă cu dificultăți majore odată cu sosirea iernii, iar decizia Moscovei de a reduce aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40% a afectat capacitatea țării de a furniza energie electrică.

Deși are legături puternice cu România, Republica Moldova este în continuare dependentă de resursele de gaze naturale furnizate de Gazprom, notează Reuters.

Conferința donatorilor pentru Republica Moldova, co-prezidată de Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va co-prezida, alături de ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Catherine Colonna, și de ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de Externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

La conferință mai participă și președitele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al Ministerului  Afacerilor Externe de la București.

„Având în vedere gravitatea crizei în sectorul energetic, cu puternice consecințe destabilizatoare asupra bugetului de stat, lucrările Conferinței ministeriale de la Paris se vor concentra în mod deosebit asupra opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia faptul că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obținerea, din partea partenerilor internaționali, de asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.

De asemenea, va informa cu privire la măsurile de asistență întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum și referitor la inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România”, se arată în comunicat.

La conferinţele anterioare ale donatorilor Republicii Moldova, organizate la Berlin şi Bucureşti, au fost făcute promisiuni de ajutor în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro (1,34 miliarde de dolari).

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii