Închisorile românești, devastate de COVID-19. Spitalele din penitenciare sunt deja arhipline

Închisorile românești, devastate de COVID-19. Spitalele din penitenciare sunt deja arhipline
sursa foto/Mediafax Foto
Publicat: 08/10/2021, 15:48
Actualizat: 11/10/2021, 10:55

Un deținut încarcerat la Penitenciarul Giurgiu a murit, joi seară, după ce, inițial, fusese confirmat cu virusul COVID-19. În același timp, majoritatea închisorilor din țară se confruntă cu un număr mare de infectări, care afectează atât deținuții, cât și angajații. Ca urmare, spitalele din sistemul penitenciar au devenit deja aglomerate.

Penitenciarul Giurgiu a fost declarat de către reprezentanții DSP focar de infecție, după ce peste 50 de deținuți, la care se adaugă și mai mulți polițiști de penitenciare s-au infectat cu noul coronavirus. În acest context, unul dintre deținuți a și murit, joi seară.

Potrivit unor surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), infecția a izbucnit în cele mai multe dintre închisorile din țară, nu numai la Giurgiu.

Sursele citate au afirmat că toate cele șase spitale penitenciar desemate să fie suport COVID sunt pline, iar boala se întinde, în continuare, cu repeziciune.

Spitalele sunt toate pline cu deținuți bolnavi, la care se adaugă mulți alții care au simptome ușoare și nu reclamă starile de rău pentru că vor să iasă, în continuare, la muncă. La rândul lor, nici directorii nu vor să oprească lucrul în afara penitenciarelor, pentru că instituțiile se autofinanțează de pe urma muncii prestate de condamnați în beneficiul unor firme private”, au spus sursele citate.

Un exemplu este cazul deținutului Ștefan Risipițeanu, considerat complicele „monstrului” de la Caracal, Gheorghe Dincă. Infectat în Penitenciarul Craiova, acesta a fost adus, în stare gravă, la Spitalul Penitenciar Jilava, unde medicii sunt rezervați în ce privește șansele sale de supraviețuire.

În același timp, o problemă ar fi și transferurile dese ale deținuților, care, mutați de la o închisoare la alta, ar aduce cu ei inclusiv ploșnițe și alți paraziți specifici mediului penitenciar. Un penitenciar de la care se fac multe transferuri ar fi chiar cel de la Girgiu. De aici, ar fi mutați, în special la Craiova, infractorii cu pedepse mai mari de zece ani. Acest lucru ar fi explicabil prin aceea că, la Giurgiu, sunt condiții de detenție neconforme cu cerințele Uniunii Europene, fapt care generează un număr mare de procese pierdute de România la CEDO.

Deținuții refuză, în număr mare, să se vaccineze

Pentru a limita numărul de infectări, reprezentanții ANP au declanșat o campanie prin care să-i convingă pe deținuți să accepte să se vaccineze. Cu toate că li s-au promis inclusiv permisii pentru fiecare doză, mulți dintre pușcăriași au refuzat.

Cu privire la vizite, acestea au loc numai în aer liber, la mese cu geam despărțitor. Cei care vin în vizită sunt obligați să poarte măști medicale și mănuși chirurgicale, iar  la intrare sunt obligați să prezinte dovada efectuării unui test PCR sau test rapid în urma căruia au fost declarați negativi.

În perioada stării de urgență, vizitele, pachetele și permisiile au fost, temporar, interzise cu desăvârșire, pentru a se evita, pe cât posibil, contactul cu exteriorul. În compensație, deținuții au primit mai mult acces la telefon, iar porțiile de mâncare au fost suplimentate.

Reprezentanții ANP au anunțat, la solicitarea Gândul, că la acest moment „există 267 de deținuți infectați, din care 5 sunt cu simptome medii. Toți deținuții sunt transferați din penitenciarele în care sunt depistați, în spitalele penitenciare pentru monitorizare. La acest moment, dispunem de 19 locuri, destinate eventualelor situații care vor mai apărea”.

În același timp, procentul de vaccinare în rândul deținutulor este de 73%, spun reprezentanții ANP, care susțin faptul că „interesul deținuților se menține moderat și după derularea campaniilor de informare interne ori a recompensării prin „creditele virtuale”.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer