Indicele ROBOR a scăzut în urma afirmației guvernatorului BNR, potrivit căreia băncile „au cam sărit calul”

Indicele ROBOR a scăzut în urma afirmației guvernatorului BNR, potrivit căreia băncile „au cam sărit calul”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10/08/2022, 18:06
Actualizat: 10/08/2022, 19:29

Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut, miercuri, la 8.06%, de la 8,14%. Scăderea indicelui vine la o zi după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia că băncile „au cam sărit calul” cu indicele ROBOR şi l-au dus peste dobânda-cheie.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat marţi că perioada dobânzilor mici a trecut şi nu va mai reveni, acestea urmând să fie relativ normale. În acest context, Isărescu a precizat că ROBOR-ul „a sărit calul” şi s-a dus cam mult dincolo de ceea ce a întreprins BNR cu rata de politică monetară.

Mugur Isărescu a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, ce mesaj are pentru românii ale căror rate s-au dublat.

„Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca şi dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară, a declarat Mugur Isărescu.

„Alte măsuri sunt în discuţie şi există pentru cei care au dificultăţi şi această amânare a creditelor pentru cei care au o situaţie specială şi centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcţionează foarte bine, şi legea dării în plată, sunt foarte multe posibilităţi de a negocia situaţiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească”, a mai precizat guvernatorul BNR.

De asemenea, Mugur Isărescu a menţionat că o persoană cu venituri mici nu poate împrumuta sume foarte mari. O scădere a indicelui ROBOR la 6 a avut loc și luni, de la 8,27%, la 8,21%, potrivit ziare.com.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult